KRISTIANSAND: — Jeg håper at folk skal legge den ned når de er ferdig og tenke «Ja, jeg vil leve mer nå!». Selv om jeg har hørt det er en grine bok, håper jeg folk skal sitte igjen med en god følelse etter at de har lest den, sier Gunn Hild Lem til fvn.no.

Brutalt ærlig Mandag denne uka kom boken «Sorg og sommerfugler» ut på Aschehoug forlag. Her skriver enken om de dramatiske månedene hvor ektemannen - miljøforkjemperen Steinar Lem - kjempet mot den dødelige kreftsykdommen. Han døde i april i fjor, kun to måneder etter at han fikk stilt diagnosen kreft i bukspyttkjertelen. Tilbake satt Gunn Hild og tvillingjentene Erle og Tina (5) uten ektemann og pappa.

— Det er en brutalt ærlig bok. Vi har valgt å skrive den i presens og beskrive sykdommen slik den er. Jeg tror det har mest verdi for leseren. Jeg vil gjerne at folk skal begynne å snakke om det som er vanskelig. At de som sørger skal tørre å fortelle hvordan de har det og at folk rundt skal tørre å spørre, sier Gunn Hild.

Egen blogg 35-åringen, som er født og oppvokst i Kristiansand, har de tre siste årene drevet bloggen Arachne.no. Her lot hun leserne ta del i mannens sykdom og kamp for livet, samt hennes egen kamp for å finne mening i livet etter at hun mistet sin store kjærlighet. Bloggen, og all responsen hun fikk der, er en av grunnene til at hun valgte å gi ut bok om kreftsykdommen og sorgen.

— Jeg fikk utrolig mange sterke tilbakemeldinger på bloggen. Mange ga uttrykk for at det var bra jeg var så åpen om sykdommen og sorgen. Flere skrev at jeg satte ord på følelser de selv hadde, men ikke klarte å gi uttrykk for. Da tenkte jeg at hvis jeg har en mulighet til å bety noe for noen ved å gi ut bok, så er det en gave.

Ny mann Boken handler også om hvordan det er å forelske seg igjen etter å ha mistet sin kjære. I desember i fjor ble det kjent at hun hadde møtt en ny mann, en enkemann med to barn. I boken skriver Gunn Hild: «Jeg tenker at hvis jeg kan få én enke eller enkemann til å slutte å bekymre seg og tillate seg selv å forelske seg, så er det verdt noen blikk, selv på en dårlig dag».

— Man glemmer ikke den som er død selv om man blir glad i noen andre. Livet er ikke sånn at du enten er ulykkelig eller lykkelig, det kan romme begge deler på en gang, sier forfatteren til fvn.no.

Hvordan har du det i dag?

— Livet mitt har blitt veldig bra. Jeg vil si at jeg på mange måter er lykkelig selv om jeg er like lei meg for at Steinar døde. Og jeg er lei meg for alt han ikke får oppleve. Han får for eksempel ikke sett hvor flinke jentene har blitt.

I Kristiansand Denne helgen er Gunn Hild i Kristiansand for å delta på Protestfestivalen. I formiddag presenterer hun «Sorg og sommerfugler» i Triztan-teltet. For henne er det spesielt å være tilbake i byen hvor hun og Steinar snek seg rundt som uoffisielle kjærester det første året Protestfestivalen ble arrangert. Steinar Lem deltok i flere debatter og Gunn Hild var tilhører.

— Jeg husker jeg snek meg opp på hotellrommet hans på Hotell Norge og han var på middag hjemme hos foreldrene mine uten at de visste at vi var kjærester, sier Gunn Hild og flirer.