BIRKENES: – Jeg blir slått i bakken av nivået på sangerne her i Birkeland. Jeg hadde ikke trodd det var så mange flinke. Det blir vanskelig å velge, jeg tror nesten det blir loddtrekning, sa Venke Knutson etter auditionen i går.

TV2s nye storsatsing «Det store korslaget» har première 7. mars, og det blir til sammen åtte programmer i beste sendetid på lørdager. Sju kjendisartister reiser tilbake til hjemstedet for å plukke ut et amatørkor. I går var første auditionrunde på Bedehuset i Birkeland. 40 håpefulle sangere møtte opp for å prøvesynge for bygdas egen popstjerne. Venke Knutson var imponert over nivået på sangerne, og fikk en tøff jobb med å velge ut de 20 heldige som får bli med videre i konkurransen. Nå går birkelandsjenta for seier.

Sjarmere seerne.

– Mine tanker rundt en eventuell seier har steget mange hakk etter å ha hørt alle de talentfulle sangerne i kveld. I tillegg til å være flinke skal vi synge sanger med trøkk i – og så vinner vi på bygdesjarmen, ler popartisten.

Birkelandskoret får tøff konkurranse fra seks andre kor, ledet av henholdsvis Jørn Hoel (Tromsø), Hanne Krogh (Haugesund), Sampda «Samsaya» Sharma (Groruddalen i Oslo), Torkjell Rød (Bergen), Øyvind «Vinni» Sauvik (Kolbotn i Akershus) og Øyvind «Elg» Elgenes (Kristiansund).

Knutson, som er gravid i sjuende måned, håper hun holder koken løpet ut. Så langt er hun i fin form.

– Jeg har termin i mai så jeg får knipe igjen så babyen ikke kommer før finalen 2. mai. Alle tar godt vare på meg, så jeg satser på at alt går bra, sier artisten.

Nervøse.

Nervene kjenner ingen alder. Fra den yngste deltakeren på 11 år, og til de eldste deltakerne, Ole Tobias Haugland (63) og Kristen Ravnåsen (62), var det like mange nerver å spore før auditionen. Selv om de litt eldre deltakerne nok var flinkere til å skjule det bak en dose humor.

– Jeg kjenner det godt i magen, ja. Det hører vel med, det er jo gøy også, sier Haugland.

– Vi er noen av de beste til å synge i hele Birkeland, og har lang erfaring fra kor og revy. Det er vanskelig å si om vi kommer videre, men det hadde vært utrolig gøy. Vi har hørt at vi kanskje må danse litt også, og det er litt verre. Vi skal prøve å holde takten, ler Ravnåsen.

Enda mer nervøse.

Noen av deltakerne er tydelig mer nervøse enn andre. Hege Nesset (15) fra Birkeland, sitter og vrir seg i sofaen før hun skal i ilden.

– Jeg er kjempenervøs for at jeg skal glemme teksten. Jeg kan teksten godt, men jeg gruer meg til å synge foran Venke og alle tv-kameraene, sier Nesset.

Plutselig er det hennes tur. Ungjenta forsvinner inn gjennom burgunderrøde dører – nå er det ingen vei tilbake. Det som sikkert virker som en evighet for den unge sangspiren, er i realiteten bare fire minutter. Dørene åpner seg igjen og det er en tydelig glad og lettet jente som kommer ut etter endt audition.

– Det var absolutt ikke så farlig som jeg trodde. Venke var kjempehyggelig og sa mange fine ting til meg, sier hun oppglødd.

Den endelige utvelgelsen ble tatt litt over klokken ni i går kveld, og de heldige vinnerne skal allerede på første korøvelse i dag.