Finanskrisen har inspirert den amerikanske tv-kanalen Fox til et nytt realitykonsept: I «Someone’s gotta go» skal arbeidstakere i småbedrifter gå sammen om å finne bedriftens svakeste ledd.

Deretter får den utvalgte sparken – på TV.

— Ikke noe for oss

Showet skal produseres av selskapet som i sin tid klekket ut «Big Brother» og flere andre konsepter som her i landet har gått på TVNorge.

Men å gi folk fyken på direkten? Her går grensen, selv for TVNorge:

— Er det gått så langt, nå? Det er i hvert fall ingen mangel på kreativitet i denne bransjen, humrer TV Norges programdirektør Eivind Landsverk.

— Men min umiddelbare reaksjon er at dette er helt på trynet. Det er ikke noe for oss. Vår holdning nå om dagen er å lage positiv TV.

Men Fox synes ideen er glitrende. Den vil nemlig gi seerne en tilfredsstillelse:

— Du har sikkert opplevd at en kollega har fått sparken, og så har du tenkt «Hvorfor får han sparken, mens han andre idioten fortsatt er her?», sier kanalens realitysjef Mike Darnell til Washington Post.

- Folk vil på TV

Og konseptet er sikkert en ønskedrøm for enkelte grinete kontorrotter: Hver uke skal ett selskap plukkes ut. Sjefen kaller sammen til allmøte, og opplyser om at en må sies opp. Så får de ansatte all informasjon – budsjetter, evalueringer og hvor mye den enkelte tjener – før de går sammen om å tuppe ut en av kollegene.

Hva i huleste får folk til å stille opp på sånt?

— Hvem vet? Folk vil på TV. Det er aldri noen mangel, sier Darnell.

TVNorge-sjefen er enig:

— Jeg synes det er rart at noen vil være med på «Paradise Hotel» også. Men folk har ulik motivasjon. Jeg oppfatter at realitydeltakere er stadig mer bevisst på hva de er med på. Grensene for hvordan vi utleverer oss offentlig er blitt flyttet fra generasjon til generasjon, konstaterer Eivind Landsverk.

Selv om akkurat dette konseptet blir for sterkt for TVNorge, er finanskrisen et hett tema også i norsk TV-bransje, forteller Landsverk

— Vi har diskutert om vi skal gjøre noe på finanskrisen. Foreløpig er ingenting bestemt, sier Landsverk, og legger til at kanalen i disse dager er mest opptatt av å spare penger – ikke å utvikle nye programmer.