Valen er fremdeles overrasket over at NRK valgte å sensurere hans planlagte opptreden under Komiprisen lørdag. Statskanalen fryktet at Valens innslag ville bidra til å identifisere den såkalte «kjendisonanisten» som ble tatt for onanering i Bergen sentrum tidligere i år. Valen røper nå at tittelen på sangen er «Tir n'a Onanir», og han forteller at teksten var sendt til NRK flere uker før sending.

– Produsenten min hadde sendt teksten på forhånd. Det som var ekstra kjekt var at prøvene ble avbrutt flere ganger fordi ingen greide å slutte å le. To timer senere fikk jeg beskjed om at den var sensurert, sier han.

Valen er fremdeles uforstående til sensuren, og har ingen planer om å droppe låten fra showet.

– Jeg var sikker på at de tullet med meg da de fortalte at den var sensurert. I visen spekulerer jeg, slik alle andre gjør, om hvem denne onanisten egentlig er. Verken de som har laget visen eller de som blir nevnt i min tekst er jo onanisten så jeg skjønner liksom ikke grunnlaget, sier han.

Show

«Raskere enn sitt eget beste» er navnet på showet som har premiere på Latter i Oslo onsdag kveld. Tittelen spiller selvsagt på den mye omtalte våpensaken, og Valen benytter flere anledninger til å le av seg selv og av alle historiene og ryktene som har versert om ham. Å kunne le av seg selv er en forutsetning for å kunne drive med humor i lille Norge, mener han.

– Jeg tuller med de fleste, meg selv inkludert.

Også media må tåle solide doser satire.

– Men ikke framstill det som om jeg "tar et oppgjør med pressen" eller noe slikt. Dette er ingen sint Kristian som kjefter på pressen. Min jobb er å underholde. Vår jobb på scenen er å ha det gøy, slår han fast.

Pressens rolle i lille Norge er imidlertid offer for flere stikk i løpet av Valens nye show.

– Det er ikke lenger slik at Se og Hør er den styggeste gutten i klassen, sier komikeren syrlig.

Enkelte av oppslagene blir imidlertid nevnt.

– Jeg nevner selvsagt våpensaken, men jeg legger til en del opplysninger som ikke kom fram i avisene. Det ligger ikke i min natur å bære nag. Det som er gjort er gjort, og i ettertid har vi greid å le av det, sier han.

Fornye seg

Pressens krav om at komikere hele tiden må fornye seg er noe av det Valen herjer med.

– Pressen er jo ikke kjent for å fornye seg noe særlig selv, ler han.

Likevel mener han at showet inneholder nok nye elementer til at både nye og gamle publikummere vil kose seg.

– Jeg føler at vi har en god blanding. De som har likt de tidligere forestillingene kommer til å like dette også, slår han fast.

Parodier

Valens parodier pleier å slå godt an, og en del nye kjendiser kan se fram til å bli herjet med denne gangen.

– Jeg gruer meg litt til premieren fordi det går rykter om at Anniken Huitfeldt kommer. Hun er en av de som parodieres. Ellers tar jeg blant annet for meg Gerd-Liv Valla og Tor Erling Staff. Jeg parodierer utelukkende folk jeg liker og respekterer, forteller Valen.

Valen har virkelig sansen for Staff.

– Vi møtte ham underveis i prosessen. Den galne mannen har humor, flirer Valen.

Valen synger også ut til forsvar for Willie Nelson.

– Det virker som om den stakkars mannen blir tvunget til å synge duetter med alle, humrer Valen.

Johnny Cash, TNT, Eric Clapton, Ozzy, Josh Groban og Kenny Rogers er andre musikalske storheter som får nytt liv i Valens skikkelse.

Kjendiser

At Norge er et lite land med få kjendiser er et gjennomgående tema i showet.

– Ja, det er det. Jeg hadde egentlig ikke sett for meg noen rød tråd i showet. Det viser seg imidlertid at det er de samme kjendisene som går igjen hele tiden, sier han.

Han harselerer også litt over avisoppslag av typen «Derfor er nordmenn kåte».

– Jeg leste en sånn overskrift en gang, og nederst på siden sto det nevnt med mindre skrift at «Iran har fått atomvåpen». Det er nok et sunnhetstegn at vi i dette landet er mer opptatt av hva som gjør nordmenn kåte enn av atomvåpen i Iran, flirer han.

Forestillinger

Forestillingen har premiere på Latter i Oslo 2. september. Den går i Oslo fram til 22. november. Fra 3. desember til 13. desember er forestillingen på besøk i Stavanger konserthus. Fra 4. til 28. februar er det duket for forestillinger på Ole Bull Scene i Bergen før forestillingen returnerer til Latter i Oslo 4. mars.