I helgen ble skuespiller Gudmund Groven fløyet inn til Haugesund, 14 dager før premieren, for å spille rollen som kardinalbiskop Johannes.

Dette bekrefter leder i Norsk Skuespillerforening, Agnete Haaland.

– Krise med Pia som prest

– Skuespillere og kunstneriske personale på Haugesund Teater stilte som krav å få inn en ny skuespiller som prest fordi det var krise å ha Pia som prest i forestillingen. Ingen ønsker derimot å uttale seg direkte til pressen fordi de er redde for jobbene sine, sier Haaland til VG .

Haalands uttalelser spriker kraftig i forhold til Haugesund Teaters teatersjef Birgit Amalie Nilssen sine uttalelser til Haugesunds Avis i går. Hun hevdet at den nye presterollen var et rent dramaturgisk grep.

– Trengte visdom

– Jeg har rett og slett sett at stykket trenger et gammelt menneske med livsvisdom i tillegg til den hippe, kule ungdomspresten. Dermed måtte Groven inn for å få handlingen i stykket til å gå opp i Shakespeares ånd, sa Nilssen til Haugesunds Avis .

Dermed deler de to på den opprinnelige presterollen.

Teatersjefen holder i dag fast på sine uttalelser til Haugesunds Avis.

– Dette var helt ukjent for meg. Nyansettelsen er uansett kun dramaturgisk betinget, og har ikke noe med Pias jobb å gjøre. Men min jobb som regissør er å gjøre forestillingen bedre. Alle er uansett uunnværlige i dette stykket, og jeg har ikke fått noe krav fra om å hente inn en ny prest, sier Nilssen til VG.

Pia Haraldsen skal ifølge teatersjefen ikke ha fått redusert sin rolle. Hvorvidt hun nå har færre replikker enn først tiltenkt, kan ikke teatersjefen svare på.

– Jeg har ikke telt antall replikker på noen av skuespillerne, så det vet jeg ikke, sier hun.

– Hyggelig med medspiller

– Jeg synes det er hyggelig å ha fått en ny medspiller. For meg er det stykket som helhet som er det viktigste. Jeg gleder meg til premieren og er spent på hva publikum vil synes, sier Pia Haraldsen, i en mail til Dagbladet .

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen avviser at dette er en degradering av Pia Haraldsen.

– Ikke degradering

– Jeg er klar over at alle som ønsker at Pia skal være dårlig på scenen, vil tolke dette som en bekreftelse på sine fordommer, men det er ikke tilfelle. For meg er dette en del av prosessen med å lage en ny versjon av en klassisk tekst. Stykket lever underveis i prøvene, og endringene er gjort i samarbeid med Pia selv. Hun er en drøm å jobbe med, sier hun til Haugesunds Avis.

Abel på teateret

Haugesund Teater er ikke alene om å hente folk fra underholdningsbransjen til scenen. I går ble det klart at Morten Abel debuterer som skuespiller på teater i Hamsun-oppsetningen av «Sladder!». Abel skal spille danselærer.

– Jeg er jo vant med å stå på en scene, men dette er helt annerledes. Her er det mye å lære, sa Abel til Aftenbladet.