24. oktober spiller de i Teltet i «Dødens dal».

– Vårt eneste ankepunkt mot Gåte-konsert var om Sveinung Sundli skulle oppfordre til ubeskyttet sex midt i byen. Men det er litt for kaldt i oktober, så vi tok sjansen, spøker ukesjef Torgeir Bryge Ødegården.

– Hæh? Har Uka sagt det? Jeg tror konserten blir en opplevelse som spiller på alle sanseinntrykk, som gjør at det du tenker minst på er å pule med andre. Opptreden blir prevensjon nok, raljerer Sveinung Sundli lett selvironisk før han blir alvorlig.

– For øvrig er jeg ferdig med den tiden. Forresten, jeg har jo blitt far og det var et resultat av ubeskyttet sex. Ville ikke ha vært det foruten.

Mimret seg i stemning

«Si at vi får inn ti tusen underskrifter, da. Da hadde jeg gått for det,» sa Gunnhild Sundli (23) til Dagbladet i slutten av mai.

– Det begynte med en uttalelse som ikke var veldig gjennomtenkt. Jeg trodde jeg tok kraftig i, men så ble det stor respons. Det ble vi smigret av, forteller Gunnhild.

Da oppslutningen nådde målet, samlet hele Gåte seg hjemme hos manager Per Tronsaune.

– Jeg tror ikke alle fem har møttes i samme rom siden det ble slutt. Selv om vi er gode venner. Vi så på bilder og mimret, det var akkurat som i gamle dager, forteller hun.

– Per var den som samlet Gåte for snart ti år siden. Den gangen var alle litt for gira med litt for god selvtillit, samtidig som ingen skjønte at vi måtte jobbe for å bli noe, forteller storebror Sveinung.

Han tror ikke Gåte har blitt dårligere av pustepause. Heller bedre.

Har modnet

– Alle synes vi det er flaut med gjenforeningsband. Men vi kommer ikke tilbake som et gjenforeningsband med et par halvshabby musikere som har sittet litt for mye i sofaen uten å være borti et instrument. Alle har holdt på med sitt. Jeg så nettopp Gunnhild i «TidarÅ» i Gudbrandsdalen, og det er lenge siden jeg har sett henne synge så godt. Magnus har heller ikke ligget på latsiden med 22, han er fortsatt Norges suverent beste gitarist. Kenneth har vært utrolig mye rundt, han veksler mellom Motorpsycho, Animal Alpha, Goat the Head og Monolithic. Gjermund har New Violators. Heldigvis har jeg holdt fela varm, jeg har blitt trimmet av svigerfar det siste året. Så jeg gleder meg enormt til å møtes og kjennes på den energien, strømmer det ut av Sveinung før han konkluderer:

– Vi har rett og slett blitt mer modne.

Gåte ble sist sett på samme scene den 31.desember 2005 i Setesdal.

– Hvis vi skal gjøre én konsert til, er det kult at det blir på hjemmebane under Norges største kulturarrangement. Teltet er en morsom scene, mener Sveinung.

–En flott arena med masse folk, og så er det flott å gjøre det i Trondheim, sier Gunnhild.

–Det er kult å spille en konsert i «Dødens dal» under Uka— vi ble veldig varm på tanken etter hvert, melder Sveinung.

Og forteller at det blir ingen nye sanger. Men de gamle kan få en vri.

Mange tilbud

I løpet av de siste tre og et halvt årene har det ifølge Sveinung vært en god del tilbud.

– Alle har blitt blankt avslått.

Etter en kort ferie, skal Gåte snart samles i øvingsrommet..

– God arbeidsmoral og profesjonell holdning til jobben har vi lært av Per. Den gangen visste Per om vi hadde kommet fem minutter for sent på øving, selv om han ikke var tilstede. Jeg tror det blir det samme nå. Og vi skal ha så mye tid i øvingsrommet som trengs, og litt til. Før spilte vi hver låt 100-150 ganger, det kommer vi også til å gjøre denne gangen. Jeg tror alle har begynt å øve mentalt. Det vil gå lett, men vi skal ikke ta lett på det, sier Sveinung.

–Blir det noen turne?

– Det ligger absolutt ikke en gjenforeningsplan i dette. Er temmelig sikkert på at vi alle har litt for mange jern i ilden, avviser Sveinung.

– Hva om det kommer 70 000 underskrifter?

–Nei, tror vi stopper nå. Jeg synes dette er stort, vi ble veldig smigret og det blir utrolig artig, sier rikshulder Gunnhild.