Streiken blant manusforfatterne i USA har nå vart siden 5. november. Writers guild of America har fått støtte av skuespillere og regissører i kampen etter en større del av dvd-inntekter og distribusjon på internett.

Grunnen til at Screen actors guild of America og Directors guild of America har stilt opp for skribentene er at alle fagforbundene i bunn og grunn er ute etter samme avtale med studioene.

12. januar begynte regissørene sine forhandlinger med AMPTP (Alliance of motion picture and television producers) og har nå, fem dager senere, inngått en avtale.

Håper skribentene følger etter

Regissørenes ordning inkluderer det manusforfatterne har kjempet for, en inntektsøkning fra de nye mediene.

Directors guild of America er meget fornøyd med kontrakten som dekker de 13.000 medlemmene og forhandlingslederen for DGA mener de ikke har inngått noe kompromiss.

— To ord kan beskrive denne avtalen: Stor og viktig, erklærer Gil Cates ifølge nyhetsbyrået Wenn.

Nå håper Hollywood-selskapene på at Writers guild of America vil akseptere samme avtale.

— Vi håper avtalen med DGA vil være begynnelsen på slutten for denne ekstremt vanskelige perioden i film- og tv-industrien. I dag ber vi WGA å bli be med på en rekke uformelle diskusjoner for å avgjøre om det er fornuftig å returnere til de formelle forhandlingene. Vi ser fram til disse diskusjonene og til den dagen hele industrien er tilbake på jobb, skriver direktørene i de største selskapene som CBS, NBC, Warner Bros og Universal i en erklæring.

Oscar-optimisme

Streiken blant skribentene har til nå ført til at flere tv-serier har måttet avbryte innspillingene midtveis i sesongen. Flere filmer er satt på vent og direktesendte talkshow har blitt erstattet med repriser.

I tillegg har prisutdelinger som Golden Globe og People choice awards fått lide kraftig av streiken.

Nå er håpet at partene kan ha kommet fram til en avtale før Oscar-utdelingen 24. februar.