KRISTIANSAND: — Et av de aller viktigste tiltakene i feiringen av Henrik Wergeland i år.

Slik karakteriserte Einar Solbu, leder for det nasjonale jubileumsprosjektet «Wergeland 2008», lanseringen av det nye nettstedet med omtrent alt man kan ønske å vite om Henrik Wergeland.

Lanseringen fant sted i går formiddag i Nils Henrik Abels hus i Kristiansand. Der hadde Vest-Agder fylkeskommune samlet samarbeidspartnere og andre inviterte for å presentere nyskapningen.

Initiativet

Det var Vest-Agder fylkeskommune som tok initiativ til dette nettstedet og kjøpte domenenavnet i god tid før 200-års jubileet. Fylkeskommunen har samarbeidet både med det nasjonale jubileumsprosjektet og med en rekke kunnskapsinstitusjoner.

  • Vi har skapt en infrastruktur som kunnskapsinstitusjonene har fylt, og vil fortsette å fylle med innhold, sa fylkesvaraordfører Toril Runden i sin åpningstale. Blant annet håpet hun at mange lærere vil finne de pedagogiske oppleggene på nettstedet nyttige i sitt arbeid.

  • Wergeland var hele tiden opptatt av ny teknologi og var vår første store mediepersonlighet. Nettstedet er derfor i hans ånd, fastslo Jahn Holljen Thon, førsteamanuensis ved UiA og leder i Wergelandsselskapet, i sin tale.

Samlede skrifter

Det omfattende nettstedet byr blant annet på Wergelands samlede skrifter som er digitalisert av Nasjonalbiblioteket. En kan søke på alle ord og uttrykk som finnes i de 23 bøkene. En søker da i hele Nasjonalbibliotekets samling, og treff i Wergelands Samlede Skrifter er merket spesielt. Hele Henrik Wergelands livshistorie finnes her. Det er samlet bokomslag, forlagsplakater, manuskripter og notater og Wergelands egne tegninger - bare for å nevne noe.

Byvandring

Så er det selvfølgelig mye fra hans barndom i Kristiansand. En egen «nettbyguide» kalt «Walk with Wergeland» byr på beskrivelser av flere sentrale steder i byen på Wergeland-familiens tid. Her omtales både Bragdøya, Festningen, Gimle gård, Posebyen, Wergelandsparken og karantenestasjonen på Odderøya.

Arrangementene i jubileumsåret vil også bli registrert på nettstedet. Webjournalist Steinar Eilertsen kunne i går fortelle at allerede er det registrert nær 120 slike over hele landet - og det bare i første halvår. Alle nyheter i forbindelse med jubileumsåret skal fanges opp her, det samme skal debatten rundt det.

Puslespill

Barn og ungdom er viktige målgrupper. De yngste kan blant annet få more seg med puslespill og lage papirdukker. Eldre elever kan få publisert egne nyhetssaker og digitale fortellinger om Wergeland. Det inviteres også til en essay-konkurranse hvor en skal drøfte hvordan arven fra Wergeland kan aktualiseres i dag, slik at forfatterskapet blir mer relevant for dagens ungdom.

Så det er bare å merke seg adressen: www.wergeland2008.no