Norsk Rockforbund frykter at norske rockeklubber og festivaler må øke billettprisene med seks til åtte prosent dersom kulturmomsutvalgets forslag blir vedtatt. Leder i rockeforbundet, Monica Larsson, mener forslaget vil ramme både store og små festivaler.

– Det er grunn til å frykte en reell økning på billettprisene på mellom seks og åtte prosent, sier Larsson.

I revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem torsdag, er kulturmomsutvalgets forslag omtalt og Norsk Rockforbund frykter at regjeringen planlegger å innføre åtte prosent moms på billetter fra 2009. – Jeg vil understreke at vi er midt i en høringsrunde, og har ikke lyst å henge ut regjeringen foreløpig. Det er imidlertid allerede nå grunn til å rope varsko slik at publikum og arrangører blir klar over dette, sier Larsson.

Rammer

Bakgrunnen for momsforslaget er at Finansdepartementet 1. desember 2006 oppnevnte et kulturmomsutvalg. Utvalget leverte sin utredning i februar og konkluderte der med å utvide merverdiavgiften til også å gjelde billetter til kultur og idrettsarrangementer, og ilegge disse en momssats på åtte prosent. Norsk Rockforbund har allerede vært i dialog med sine medlemsorganisasjoner om hvordan et slikt forslag vil slå ut.

– For å gi et konkret eksempel så var jeg i kontakt med konsertstedet Rockefeller i Oslo. De har foreløpig regnet seg fram til at de vil måtte øke konsertprisene med 5,92 prosent, sier Larsson.

Merarbeid

Norsk Rockforbund hadde saken oppe på sitt landsmøte, og der samlet et enstemmig møte seg bak motstand mot momsforslaget. Dette på tross av at enkelte arrangører kan komme til å tjene penger på forslaget.

– Det vil slå ulikt ut for ulike arrangører. Det mest sentrale poenget er imidlertid at et slikt forslag vil føre til merarbeid og økt byråkrati. Norske konsertarrangører bør få drive med konsertvirksomhet framfor skatteplanlegging, sier Larsson.

Hun roser den sittende regjeringen for deler av kulturløftet de siste tre årene, og understreker derfor at det er svært viktig at kultursatsingen ikke blir spist opp av en avgiftsøkning.

– Dersom dette blir innført vil regjeringen ta med den ene hånda og gi med den andre.

– Blir det da slik at kulturminister Trond Giske gir mens finansminister Kristin Halvorsen tar?

– Ja. Vi oppfordrer regjeringen til å stimulere via øremerkede tilskudd, i stedet for å pålegge arrangører kompliserte skatter og avgifter.