MOSKVA: — Det blir et spektakulært show, og den største finalen i Grand Prix sin historie. Russerne vil vise at de er bedre enn alle andre, og imponere resten av Europa, sier direktør Bjørn Erichsen i European Broadcasting Union (EBU).

Fredag ettermiddag og kveld ble det holdt generalprøve, og det formelig eksploderte på scenen. I finalen spares det ikke på noe, og det blir mange spesialeffekter, akrobatikk, flammer, fyrverkeri og rekvisitter på scenen sammen med artistene.

— Tv-seerne kan glede seg. Det kommer flere overraskelser på finalen, lover Erichsen.

Han forteller at Russland har brukt 30 millioner euro på arrangementet, som tilsvarer over 265 millioner norske kroner. Det overgår budsjettet til alle tidligere Grand Prix-arrangement.

Ukraina størst på rekvisitter

Det er stor variasjon i bidragene som har gått videre til finalen. Noen kjører på med effekter og koreografi, mens andre fokuserer mer på selve sangen.

Ukraina er det landet som bruker flest rekvisitter og effekter. De har tre store metallhjul på scenen, og tre menn i gladiatorkostymer og bar overkropp danser inne i hvert sitt hjul. Ut av hjulet i midten kommer stjernen selv, Svetlana Loboda, og synger «Be My Valentine (Anti-crisis Girl)».

Ukraina er blant favorittene, og følger etter Norges håp Alexander Rybak som går på scenen som nummer 20 av 25 i finalen.

Norge blant favorittene

Norge har også blitt utpekt som en av favorittene av pressefolk, fans og bettingselskaper.

Det var høy stemning i salen da Rybak og hallingdanserne i Frikar kom på scenen på generalprøven. Tilskuerne hoiet og klappet, og da Rybak hadde sunget siste tonen av «Fairytale» reiste flere av fansen nærmest scenen seg opp fra stolene for å hylle nordmennene.

- Må gi på ekstra

Lederen for Frikar, Hallgrim Hansegård, var likevel ikke hundre prosent fornøyd etter opptredenen.

— Jeg synes det gikk ganske bra, men det var litt tamt. Vi hadde ikke den spruten vi skal ha, så i finalen må vi gi på ekstra mye, sier Hansegård.

Finalen starter klokken 21.00 norsk tid, og det ligger an til seerrekord for NRK i Grand Prix-sammenheng. Hele 1,2 millioner nordmenn fulgte torsdagens semifinale med Alexander Rybak.

105 mill seere

Det er årets største tv-begivenhet, og Bjørn Erichsen i EBU regner med at i overkant av 100 millioner mennesker verden over kommer til å benke seg foran tv-skjermen.

Fjorårets finale ble sett av 105 millioner mennesker.