**Les også:

UP-sjefen skremt over festivalfolket

Frivillige tatt for narkobruk og tyverier

— Ekstremt mye tyveri på Hove

Journalist gav rapper dop

22 tatt med narko så langt**

ARENDAL/KRISTIANSAND: - Det med tyverier har plaget meg veldig. Det er noen sniker som kommer og ødelegger veldig. Jeg tror det er mennesker som kommer for å bevisst gjøre det, sier festivalsjef Morten Sandberg om folk som stjeler på festivalen til fvn.no.

Tallene fra politiet viser at det på enkelte områder vært en forverring fra fjorårets Hovefestival: Til nå har politiet mottatt cirka 80 anmeldelser fra folk som har blitt frastjålet ting på festivalområdet, og politiet har opprettet 58 saker på narkotikabesittelse og -bruk.

— Antall tyverier ligger markert høyere enn på samme tidspunkt i fjor, bekrefter fungerende stasjonssjef Erik Haugevik ved Arendal politistasjon.

Oppdaget da han skulle stjele mobil nummer tre Han sier at det erfaringsmessig også kommer inn mange tyverianmeldelser i etterkant av Hovefestivalen.

Hovedsakelig er det mobiltelefoner, lommebøker og annet løsøre som er stjålet.

— Blant annet pågrep vi en som hadde gått rundt og sanket mobiltelefoner. Han hadde tre på seg, og ble oppdaget da han holdt på å ta én til. Så det viser seg at det faktisk er mennesker som tilsynelatende er der for å hygge seg, men som bruker tida til noe helt annet, sier stasjonssjefen.

Morten Sandberg sier han kommer til å jobbe aktivt frem mot neste festival for å hindre så mange tyverier.

— Det er et alvorlig problem som vi må hente erfaringer fra andre festivaler for å se hvordan de har gjort det der. I tillegg må vi gå ut med utstrakt informasjon til festivaldeltakerne, sier Sandberg, som legger til at de allerede i år hadde oppbevaringsbokser flere steder på festivalområdet, og sendte ut informasjon til publikum via SMS.

— Vi må nok hjelpe til med å vekke folk fra ”Kardemommeby-verden”. Vi hadde jo veldig lite tyverier i fjor i forhold til i år, sier han.

Les alt om Hovefestivalen her!

Politiet rimelig fornøyd

Når det gjelder narkotika, er det først og fremst hasj og marihuana folk er tatt for misbruk av.

— Det er opprettet en del flere saker enn i fjor. Til nå er det 58, sier Haugevik, som legger til at det også er beslaglagt små mengder kokain og ecstasy.

Ingen er tatt for å selge narkotika. De som har vært i besittelse av stoff, har fått bøter på mellom 3000 og 12000 kroner. I tillegg er fem anmeldt for å ha hatt på seg mer enn 20 gram.

Festivalsjef Sandberg har som mål å få ned antallet som blir tatt for narkotika på Hove.

— Vi har nulltoleranse i forhold til narkotika. Nå får vi jobbe i høst og se om vi kan finne en løsning som gjør at Hove fremstår noe bedre enn samfunnet ellers når det gjelder narkotika, sier han.

10 ordensforstyrrelser

Det var heller få voldstilfeller under festivalen, noe politiet mener kan ha sammenheng med at de samt Hoves egne vakter kjapt var på pletten når det oppstod bråk.

— Vi har fått cirka 10 anmeldelser for ordensforstyrrelser, og et par anmeldelser for at folk ikke har fulgt politiets pålegg. Så rent ordensmessig forløp det ganske stille og rolig, når vi tenker på antallet som var der, sier Haugevik.

Videre har politiet kjørt hjem et par mindreårige for alkoholbruk, og i noen tilfeller har også foreldrene blitt oppringt for henting. Politiet har også tatt med fem personer ”til tørking” i arresten for overstadig beruselse. Men voldtekter har det så langt politiet vet, ikke vært noen av.

— Vi har ikke registrert noen anmeldelser på det. Vi kan selvfølgelig ikke garantere at det ikke har skjedd noen, men de har i alle fall ikke kommet til oss med det, sier Haugevik.

Erik Haugevik er likevel rimelig fornøyd med folks oppførsel når han skal oppsummere Hovefestivalen i Arendal forrige uke.

— Jeg har ikke grunnlag for å si at det har skjedd noen dramatisk forskjell fra det man kan forvente når det samles så mange mennesker på ett sted, sier Erik Haugevik til fvn.no.

Tall fra politiet om Hovefestivalen så langt:

  • Cirka 80 tyverier er anmeldt

  • Politiet har opprettet 58 saker på narkotikabruk eller –besittelse. Fem av disse ble anmeldt for å ha vært i besittelse av mer enn 20 gram. Bøtene kom på mellom 3000 og 12000 kroner.

  • 10 er anmeldt for ordensforstyrrelser

  • Ingen voldtekter er anmeldt

  • Politiet hadde omtrent like stor bemanning som i fjor på årets festival, og er godt fornøyd med det

PASSET PÅ: Uniformert politi gikk hele tiden rundt på Hovefestivalen. Foto: Christian Nørstebø