Inntektene fra platesalg har som kjent gått nedover i takt med økende grad av ulovlig nedlasting. Det digitale salget har foreløpig ikke kompensert for inntektstapet. Dette medfører nye utfordringer for musikkbransjen og for artistene, og til og med et såpass stort band som Kaizers Orchestra merker nedgangen. Bandet tyr nå til nye måter å sikre fremtiden på. I februar legger bandet ut på en fire dagers “Studio Tour”, og billettinntektene skal brukes til å finansiere plateinnspilling.

– Vi har ikke tenkt å legge opp fordi bransjen står ovenfor et paradigmeskifte i distribusjonen av innspilt musikk, men vi blir nødt til å tenke alternative løsninger for å få betalt regningene, sier Janove Ottesen, og legger til at studiotid som kjent ikke kan lastes ned gratis.

Konserter

Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim får besøk, og dersom det blir fullt hus i alle byene får rundt 4800 fans oppleve bandet. Publikum får i tillegg en ekstra godbit.

– De som kjøper billett vil også ha forhåndsbestilt vårt neste album, sier Ottesen.

Billettene skal løses inn i et unikt postkort som sendes til bandet, som akter å tilbringe store deler av neste år i studio. Det publikumsfinansierte albumet vil sannsynligvis se dagens lys i januar 2011. – I forkant av utgivelsen vil de som kjøpte billett få tilsendt en unik utgave av albumet, forteller Ottesen.

– De fire konsertene vil altså finansiere utgivelsen og studiotiden?

– Ja, så sant vi selger ut billettene, sier han.

Salg

Dersom bandet selger ut konsertene vil de med andre ord ha sikret seg et solid forhåndssalg av albumet.

– Betyr dette at konsertbillettene vil bli mye dyrere enn vanlig?

– Ikke så veldig. Konsertbillettene pleier å ligge på mellom 300 og 350 kroner for band av vår størrelse. Denne gangen koster de 390 kroner. De blir litt dyrere, men så får man også et album inkludert i prisen, sier Ottesen.

– Fansen kjøper nesten aksjer i bandet, altså?

– Ja, på en måte. For oss er dette en vinn-vinn-situasjon. Vi elsker å spille live og nå kan vi gi fansen noe ekstra også, sier han.

Billettene legges ut for salg førstkommende lørdag.

Selskap

Ottesen understreker at bandet er godt fornøyde med samarbeidet med Petroleum Records.

– Vi vet at det sikkert finnes store selskaper som kunne tenke seg å eie Kaizers, men det er vi ikke interesserte i. Vi forsøker nå å finne en måte å manøvrere i et nytt landskap, og det innebærer blant annet at bandet må ta en større del av utgiftene til egen produksjon selv, sier han.

Han understreker at å drive i musikkbransjen ikke er så lukrativt som enkelte tror.

– Vi er seks mann i bandet og har et apparat rundt oss. Det går rundt, men det illustrerer hvor bra du må gjøre det for å overleve, sier han.

Kaizers Orchestra har allerede begynt å ta over flere sider av virksomheten selv. Gitarist Geir Zahl tok seg for eksempel av produksjon og filming av en dokumentar om bandet tidligere i år.

– Vi blir mer og mer sjøldrevne. Det fungerer bra for oss, sier Ottesen.

Konsept

På den kommende miniturneen lover bandet å servere et representativt uvalg av “høydepunkter, døgnfluer, rariteter, totaktere, firtaktere, skranglerockere og morderballader” fra karrieren så langt.

– Vi har hatt stort hell med slike konseptturneer tidligere, så vi håper at fansen slutter opp, sier Ottesen.

Turnéliste:

  • Stavanger, Folken 10.02.10

  • Oslo, Sentrum Scene 11.02.10

  • Bergen, Peer Gynt salen 12.02.10

  • Trondheim 13.02.10