Produksjonsselskapet Faction Film står i fare for å gå konkurs. Et lån på 900.000 fra Norsk Filmfond kan velte selskapet som er en av bærbjelkene i det trønderske filmmiljøet. De har i høst gjort seg nasjonalt bemerket og høstet heder og ære for «Blod & Ære», filmen om familien Klemetsen.

«Sannsynligheten er stor for at selskapet vil gå konkurs som en følge av at produsentstøtten de ble tildelt i 2003 ble tildelt kun som lån.», skriver Sør-Trøndelag fylkeskommune i et brev til kulturdepartementet.

Faction Film, som holder til i Kjøpmannsgata i Trondheim, vil ha store problemer med å betale ned lånet, bekrefter selskapet. Fra januar må selskapet starte nedbetalingen på 900 000-kronerslånet. Dette er penger selskapet har vanskelig for å skaffe.

Sender tiggerbrev

For å berge selskapet har fylkeskommunen valgt å sende tiggerbrev til kulturminister Trond Giske. I brevet, som ble sendt fredag kveld, etterlates det ingen tvil om alvoret i saken:

«Midt-Norge kan miste det selskapet som har vært motoren for filmproduksjon i regionen de siste fem årene. Faction Film er det eneste selskapet i landsdelen som produserer for kino, de vant Amandapris sist høst, og de leverer norske og midtnorske historier til hele verden. Mange filmarbeidere vil miste sin arbeidsplass.», skriver leder Stig Klomsten i kulturkomiteen ved Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Trenger akutthjelp

Bakgrunnen for at fylkeskommunen går til det drastiske steget om å be om akutt pengehjelp fra kulturministeren, er det de mener er en skjevhet i tidligere tildelinger til norske filmproduksjonsselskap. I 2002 ble en ny filmordning etablert for å styrke landets produksjonsmiljø gjennom støtte fra det som da het Norsk Filmfond.

Denne ordningen skulle sikre en ny giv i norsk filmbransje ved at filmselskap kunne få muligheter til å søke om både tilskudd og lån. Faction Film søkte om begge deler allerede i 2003, men fikk bare innvilget lån — selv om flere andre selskaper fikk tilskudd. Pengene skal betales tilbake til Norsk Filminstitutt, som fungerer som statens forvaltningsorgan.

— Vi fikk kun lån. Disse lånene var ment til forretningsutvikling, slik at vi kunne vokse oss større. I ettertid kan vi se at forretningsutvikling i et filmselskap skjer vel så mye gjennom prosjektutvikling, som ble støttet med tilskudd, sier Dag Hoel i Faction Film.

- Sitter med Svarteper

Alle tildelinger etter 2003 har uten unntak blitt gitt som tilskudd.

— Vi fikk med andre ord lån gjennom en ordning som da ikke var ferdig utprøvd og gjennomtenkt, og sitter igjen med Svarte-Per. Vi har fått lån, mens andre har fått rene penger. Dette er brudd med likebehandlingsprinsippet. Så kan du spørre om hvorfor vi likevel tok opp lånene. Vi trodde vi var heldige som tross alt fikk innvilget lån. I ettertid synes vi dette er forbannet urettferdig. Det som bygde oss opp, slår nå tilbake på oss, sier Hoel.

Hoel vil likevel ikke svartmale situasjonen, i hvert fall ikke umiddelbart. Selskapet har nylig avsluttet fire prosjekter, og går i pluss i årets regnskap. Men å lage dokumentarfilm tar ofte flere år, og underveis løper stort sett bare kostnader.

— Farlig for Faction Film

— På kort sikt vil vi ikke ha problemer. Vi har likviditet, og vil ikke gå konkurs over nyttår, sier Hoel.

- Hvordan er situasjonen på lang sikt?

— Det er umulig å si. Det er klart lånet er en belastning for vår økonomi. På lang sikt kan det være veldig farlig for Faction Film, sier han.

Faction Film deler skjebnen med to andre produksjonsselskaper, Fenris Film AS i Oslo og Sydvest Film AS i Stavanger, som i hovedsak lager dokumentarer. Hoel reagerer på at dokumentarfilmselskaper kun fikk lån, mens fiksjonsfilmselskapene som ofte tjener mer penger fordi de går på kino, fikk tilskudd.

— Dokumentarfilmselskapene har absolutt dårligste økonomi i klassen. Det føles veldig surt. Derfor gikk vi til fylkeskommunen, sier Hoel.

Bør sette en strek

Fylkeskommunen ber kulturministeren helst sette en strek over hele lånet.

«I Midt-Norge er vi i en fase der vi bygger opp et produksjonsmiljø, og vi trenger å ha den største aktøren med videre. Den beste løsningen for Faction Film vil åpenbart være å konvertere hele, eller deler av lånet til tilskudd...Sannsynligheten er stor for at selskapene vil gå konkurs som en følge av at produsentstøtten de ble tildelt i 2003 ble tildelt kun som lån.», skriver fylkeskommunen.