ARENDAL: Hovefestivalen skal gå i balanse neste år. Det får konsekvenser for bookingmillionene.

— Når vi går ned til fire dager og reduserer antall band hver dag, sparer vi mye allerede der, sier Hovefestivalens sjef, Toffen Gunnufsen, til fvn.no.

Han tror likevel ikke publikum vil merke så mye innholdsmessig til neste år, hva artister og sjangre angår.

— Vi har et bookingbudsjett på 14-15 millioner kroner, så det er en nedgang på omkring 3-3,5 millioner fra i fjor. I tillegg må man jo ta høyde for en dollarkurs som har steget 20-30 prosent, minner han om.

Les også: Tror på pluss i 2009

Strammer inn konseptet

Med et noe slankere budsjett, blir det mer profilert booking neste år.

Nye og kritikerroste artister som Ladyhawke fra New Zealand spilte i fjor for et relativt glissent telt. Det har Hove lært av. Neste år utgår kanskje det store teltet.

— Vi vil nok se litt på slike ting, kanskje vi heller burde hatt et mer intimt teatertelt, av den runde typen med speiltak, som tar omkring 900-1000 publikummere, tenker Toffen høyt.

I tillegg vil det bli litt mer tid til sosialisering mellom konsertene neste år.

— Ja, nå skal vi gjøre det slik at det blir litt mer slack mellom sceneskiftene, så folk slipper å løpe heseblesende mellom hovedscene og amfi for å få med seg alt. Festival er jo mer enn bare konsertene, vi har jo en hel landsby inne på festivalområdet, noe som skiller seg vesentlig fra f.eks. Quarten, sier Gunnufsen.

Kred viktig

Nå går tida med til å finslipe konseptet og holde kontaktene opp mot agenter og management varme.

— Vi må først finansiere opp neste år, det er første prioritet. Alt i denne bransjen handler om tiltro til produktet og at pengene er på plass.

- Så det er ikke lobbyvirksomhet som duger?

— Nei, det er ikke sånn det fungerer. Det er rett inn på møter og rett ut igjen. Men Hove har jo etablert seg som et solid navn i Europa nå etter bare to år. Vi blir tatt godt imot ute på kontinentet.

Toffen peker også på det utvidede backstagekonseptet som særlig suksessfullt.

— Vi hadde jo en ypperlig beach backstage, med båtturer, fisking og grilling på stranda, hyggelige ting som artistene satte pris på. Og så snakker de om den opplevelsen med de andre bandene de kjenner, det er sånn det ofte funker.

To headlinere

I 2008 var Jay-Z den eneste "ordentlige" headlineren av storformat.

— Neste år sikter vi inn mot å hente inn to store headlinere som folk kan drikke øl til, sier Gunnufsen. Men han skjeler ikke en gang til de aller største mammutene.

— Når band som Metallica plutselig revitaliserer seg og blir et stadionband, skaper det et vakuum i den sjangeren, noe som gjør at artister som Green Day og Foo Fighters plutselig blir så store at vi ikke har råd til dem lenger, forklarer Hovegeneralen.

— Det var jo ingen som tenkte at Metallica skulle kjøre Valle Hovin for et par år siden. Men nå gjør de altså det, og det endrer bildet, nye band overtar headlinerfunksjonen.

- Du må leite ekstra godt inn i bandjungelen i år, med andre ord?

— Jo, men de som er interessert i metall, hip hop og indie vil få valuta for pengene. Samt at vi også kommer til å prøve å finne et par større band som fyller litt bredere aldersgrupper.

- Og når kommer de første navnene fra de britiske øyer?

— Agentene våkner i november, så om et par-tre uker har vi sikkert noe å fortelle, sier Toffen.