SPILLER I KILDEN: Anne Marie Almedal. Foto: Tore-Andre Baardsen
SPILLER I KILDEN: Alice & the Mountain. Foto: Torstein Øen
SPILLER I KIDLEN: Queendom Foto: Gisle Bjørneby

KRISTIANSAND: — Det burde vært mye mer enn hundre år siden kvinner fikk stemmerett. Men jeg er glad for at vi markerer det og jeg synes det er veldig stas å være med på dette, sier Rebekka Karijord til Fædrelandsvennen.

Den stockholmsbaserte multikunstneren spiller i Kilden tirsdag, under konserten som markerer hundreårsjubileet for allmenn stemmerett.

— Dette er viktig for meg personlig også. For 100 år siden var oldemora mi ung. Hun var poet og kunstner, men fikk ikke leve det ut på samme måte som meg. Jeg er den første kvinnen i min familie som får leve helt fritt. Så det er ganske ferskt at alle får de samme mulighetene, og vi er ikke i mål ennå, sier hun.

Individer

36-åringen har vært på to lengre europaturneer i kjølvannet av sitt nyeste album, "We Become Ourselves", som ble utgitt i 18 land i fjor. På albumet er det spesielt én låt Karijord mener passer perfekt til anledningen i Kilden.— Jeg planlegger aldri hva jeg skal spille før jeg ser konsertrommet. Jeg liker å ta det litt på sparket. Men det er en låt på plata som heter "Oh Brother", som jeg helt sikkert kommer til å spille. Den er egentlig en hyllest til mannen, men samtidig handler den om å se hverandre som individer. Det er på tide vi kommer forbi kjønnsaspektet og ser mennesker som mennesker, sier den mangfoldige artisten.

Risiko

Silje Kåfjord og hennes Alice & the Mouintain spiller også under jubileumskonserten tirsdag. Bandet har allerede fått mye oppmerksomhet på Sørlandet, selv om debutplata ikke kommer før i september.— Jeg gleder meg veldig til å spille i Kilden, og jeg skal ikke legge skjul på at anledningen føles spesiell. Jeg føler meg beæret som får være med på dette. Det er et bra tiltak, sier Kåfjord.

Hun er også finalist i jubileumslåt-konkurransen som har pågått siden januar. Vinneren offentliggjøres i løpet av konserten tirsdag, men Kåfjord planlegger å fremføre sitt bidrag uavhengig av om hun går til topps eller ikke.

— Sangen handler om å føle seg fanget av samfunnet og omstendighetene, men likevel ta en risiko og komme seg ut i verden - koste hva det koste vil, sier hun om sitt bidrag, som har fått tittelen "Ocean".

Lokale stemmer

Kristiansands egen Anne Marie Almedal opptrer også under konserten, det samme gjør verdensmusikk-trioen Queendom, hvor Asta Busingye Lydersen er blant bandmedlemmene. Lillian Røssaak er konferansier.— Vi har valgt lokale og sterke stemmer. Det er viktig for oss å få frem kvinnelige artister som verdsetter gode tekster og et viktig innhold, sier fylkesleder for Stemmerettsjubileet Vest-Agder, Ragna Marie Henden, om sammensetningen i Kilden.

Almedal er i likhet med Kåfjord blant de fem nominerte i jubileumslåt-konkurransen. De øvrige finalistene er Johanna Vatne, Sarah Fullerton og Martin Hagfors.