Maria Arredondo og Torstein Sødal begynner å le når de snakker om hvor tidlig jula kommer hvert år. - Jeg tror juleplata mi kom ut 8. november, sier Arredondo, og innser at hun er medskyldig i samfunnets forskyvning av jula. Foto: Tore André Baardsen
Repertoaret på turneen vil være en blanding av noe nytt, samt noe fra de to første årene. Her øver Kjell Inge Torgersen (f.v.), Torstein Sødal og Maria Arredondo. Til høyre kapellmester Kristian Tybakken. Foto: Tore André Baardsen
Maria Arredondo og Torstein Sødal står foran en hektisk julestrid, med konsertturné med "Jul i Sør". Begge har fullt program i hele desember, og har kun én fridag før jul. Likevel er humøret på topp. - Jeg elsker å reise på turné. Det er noe av grunnen til at jeg har denne jobben, sier Arredondo. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Å reise til steder som Marnardal og Åmli er utrolig gøy, sier Torstein Sødal.

— Og så har de veldig god mat der, skyter Maria Arredondo inn og smiler.

I to år har duoen reist på juleturné med Kim André Rysstad. I år er setesdølen "byttet ut" med Kjell Inge Torgersen fra Stavanger.

Tinnfløyter og melodica

— Det var gøy å få inn ham, for han gjør sceniske ting vi ikke gjør. I tillegg til å være flink verbalt og en god formidler, er han musiker. Han har blant annet med gitar og 12 tinnfløyter, sier Sødal.

Maria Arredondo og Torstein Sødal begynner å le når de snakker om hvor tidlig jula kommer hvert år. - Jeg tror juleplata mi kom ut 8. november, sier Arredondo, og innser at hun er medskyldig i samfunnets forskyvning av jula. Foto: Tore André Baardsen

— Mitt hovedinstrument er stemmen, og jeg liker å bruke den på mange måter. Jeg kan bidra med tekstformidling i en annen sjanger, men er også medmusikant. Jeg har med litt tilleggsinstrumenter for å skape litt variasjon, sier Torgersen, og nevner blant annet munnharpe og blåseinstrumentet melodica.

Henter energi fra korene

"Jul i Sør"-turneen startet for to år siden, etter at Sødal hadde spilt inn en juleplate med Kristiansand Symfoniorkester og lokale gjesteartister. På turneen inviterer trioen lokale kor til å synge sammen med dem.

— Korene betyr at vi i enda større grad gleder oss til hver konsert. De frisker opp, sier Sødal.

— Hvert kor har forskjellig sound og uttrykk, og vi henter ut mye energi fra dem. Med ny konsert hver kveld, hjelper de oss å holde entusiasmen oppe, mener Arredondo.

I år består turneen av 16 konserter fra 1. til 21. desember, fra Randaberg og Jørpeland i vest til Tromøy og Åmli i øst.

— Vi skal ha fem konserter i Rogaland, og på to av dem blir Stavanger Gospel Company med. De gjør fire konserter før jul. To med Carola, og to med oss, sier Arredondo.

Første som kjærester

I tillegg til Torgersen, noen nye spillesteder og et par nye kor, er det noe annet som også blir nytt for Sødal og Arredondo på årets juleturné. I sommer ble det kjent at det hadde oppstått søt musikk mellom de to, og denne turneen blir den første de gjør som kjærester.

— Det blir litt annerledes, det gjør det. Men når vi jobber sammen, slutter vi å være kjærester når vi går ut av døra hjemme. Vi er flere som reiser sammen, så jeg håper vi kan opptre profesjonelt. Så får jeg heller kvele ham når vi kommer hjem, sier Arredondo, og skuler bort på kjæresten.

— That's the spirit, repliserer Sødal, lettere oppgitt, før de to knekker sammen i latter.

— Men var det på "Jul i Sør"-turneen det ble noe mellom dere?

— Ja, det var der vi ble kjent. Men jeg tror turneen var det som motarbeidet oss litt i starten. Jeg jobbet litt i mot det, fordi vi jobbet sammen, og alt kunne bli så klamt, sier Arrendondo.

— Jeg tror begge jobbet i mot det, men det utviklet seg. Vi kjørte mye sammen på turneen, og bilturene gikk fortere enn på andre turneer, sier Sødal.

Førpremiere på juleturneen blir hos Blå Kors i Kristiansand den 27. november. Om da ikke Arredondo har kvalt Sødal før den tid...