VALLE: — Hadde japanere og kinesere og andre utlendinger sett dette og fått spise i slikt miljø, hadde de fått frysninger på ryggen, sier den internasjonalt kjente kokken Trond Moi. Han titter bort på de mange hundre år gamle tømmerstokkene på loftet til Nomelandsgarden i Valle.
Det er dette miljøet og kosten som er blitt laget i Setesdal siden svartedauden som Moi, komiker Rune Andersen og Margit Dale fra Systog Dale i Valle nå ønsker å bringe ut til verden gjennom tv og bok. Fjernsynsproduksjonen vil Frode Vestad stå for, boka vil fotograf Anders Martinsen og grafisk designer Håvar Rysstad ta seg av. Margits ektemann, Frode Verpe, er prosjektleder.
Nå er de på leting etter locations og folk i hele Setesdal som de kan bruke i fjernsynsprogrammet de håper å få på lufta i begynnelsen av 2014. ## Inspirert av tradisjonskosten
Da Fædrelandsvennen besøkte teamet i Valle nylig skrelte Andersen gulrøtter og Moi fylte steikepanna med økologisk lammekjøtt fra Systog Dale. Martinsen fotograferte og Vestad filmet mens smaksløkene formelig fikk munnen til å renne over.
— Jeg kaller det «Engler som daler ned i sky», en rett jeg en gang laget i Israel, men som nå også utvides med ingredienser inspirert av Setesdal, sier Moi og putter syre fra enga utenfor garden i panna. Andersen prøver å supplere med en kvast lerkegreiner, men blir kontant avvist av kokken han skal lage tv-program sammen med – om de får solgt det til en fjernsynskanal.
– Respekt
— Vi skal ha litt humor i programmet «En mat og kulturreise gjennom Setesdal», men vi har den dypeste respekt for mattradisjonene i Setesdal, dalføret vi alle er så glade i, sier Moi.
— Jeg vil finne fram til den ultragamle mattradisjonen i Setesdal. Jeg vil få den fram i lyset, men også la meg inspirere til å videreutvikle andre retter med basis i mattradisjonene og lokale råvarer, sier Moi
— Jeg har litt kjennskap til Setesdal, jeg også. Jeg skal være assistenten til Trond på kjøkkenet og kanskje stille «de dumme spørsmålene», sier Andersen – en gang for mange år siden også kjent som radiooriginalen Soyos fra Longerak. Han regner med at imitator Rune Andersen vil komme fram i tv-programmet også.
Essensielle følelser
Det var Margit Dale som satte det hele i gang. Hun hadde lyst til å lage en praktkokebok fra Setesdal. Hun tok kontakt med fotograf Anders Martinsen. De syntes det hadde vært gøy å gjøre enda mer ut av det. Dermed kom ideen om å lage tv ut av den med Trond Moi og Rune Andersen.
— Vi tente på forslaget og sa ja med en gang, sier Andersen.
— Etter min mening er dette et flott konsept. Ute i verden er det nordiske kjøkkenet veldig populært nå. Dessverre har ikke norske kokker hatt selvtillit til å servere komper, pinnekjøtt og andre spennende og velsmakende norske retter. Og tenk for noen mattradisjoner som spesielt Setesdal har. Dette Setesdal – dette Norge – rører ved essensielle følelser hos nordmenn. Her er en melankoli, en søken etter det opprinnelige, ja, selve grunnfjellet, sier Moi.