KRISTIANSAND: Under Barnefilmfestivalen i april får animasjonsfilmen "Meloo up a tree" verdenspremiere. Lyko får da vist filmen for både målgruppen og, minst like viktig, internasjonale kontakter for festivaler og distribusjonsnettverk.

— Det blir stort. Jeg har vært på Barnefilmfestivalen som publikummer, og har hatt lyst til å vise noe selv også. Det får jeg gjøre i år, sier 32-åringen.

Inspirert av Kristiansand

Animasjonsfilmskaperen var første gang i Kristiansand i 2003, mens hun fremdeles var student ved Polish National Film School. Lyko likte seg på Sørlandet, og kom tilbake i 2005, da hun var ferdig med utdannelsen. Da lagde hun blant annet musikkvideoer for bandet Nud, med Daniel Nordgård i spissen. Manglende arbeidstillatelse gjorde at hun igjen måtte reise. Men i 2009 var filmskaperen tilbake.

— Jeg ville prøve en gang til, og se om jeg kunne lykkes i Kristiansand. Jeg ble inspirert av hvordan det er her, sier Lyko.

Ideen til Meloo-prosjektet hadde hun hatt lenge, og da hun fikk støtte fra VRI Agder og Innovasjon Norge, begynte det animerte universet å ta form. Lyko så for seg en tv-serie om den fem år gamle jenta Meloo, og etter hvert fikk prosjektet også støtte fra Sørnorsk filmsenter og Cultiva Express. Nå, etter to og et halvt års arbeid, er en 21 minutters animasjonsfilm ferdig.

— Opprinnelig skulle den bare være i ti minutter, men jeg bestemte meg for å "go all the way". Så får vi se hva som skjer, sier filmskaperen og tenker på filmens videre liv.

Vil på flere festivaler

— Jeg ser fram til kritikken som vil komme. Men jeg vil på flere festivaler. Fokuset blir på Norge og Skandinavia, sier hun.

Selv om Lyko er polsk, er "Meloo up a tree" et sørlandsk produkt. Alle karakterene prater sørlandsk, deriblant Tori Wrånes, som har stemmen til Meloos mor. I tillegg har Marius Christiansen bidratt på musikkbiten.

— Jeg kjente jo nesten ingen da jeg begynte. Men Knut Pedersen i Longshot Film hjalp meg med castingen, sier hun.

Lyko ser positivt på utviklingen filmmiljøet på Sørlandet har hatt de siste årene, og stortrives i sin nye hjemby.

— Da jeg var her i 2003, så jeg at noen prøvde å bygge en plattform for filmindustrien. Da jeg kom tilbake i 2009, så jeg utviklingen som hadde skjedd, sier Monika Lyko.

STOLT: Monika Lyko er endelig ferdig med animasjonsfilmen "Meloo up a tree", og ser fram til verdenspremieren på Barnefilmfestivalen i april. Her viser hun Fædrelandsvennen en teaser fra filmen da vi traff henne på Herli Land tidligere i uken. Foto: Lars Hoen