KRISTIANSAND: Det skjer i en av valgkampens ytterst få kulturdebatter, og det er Vest-Agder-museet som med høy og klar stemme roper om hjelp.

— Vår økonomiske situasjon blir stadig vanskeligere. Vi har allerede i år måttet kutte i åpningstider og tilbudet til publikum, og har et voldsomt etterslep på vedlikehold. Denne utviklingen kan ikke fortsette, sier museumsdirektør John Olsen til Fædrelandsvennen.

Så i forkant av den årlige plastbåtregattaen som går av stabelen søndag, blir det politisk debatt der Kari Henriksen (Ap), Norunn Tveiten Benestad (H), Torhild Bransdal (KrF), Birte Simonsen (MDG), Kristin Øygarden (V), Thor Jørgen Tjørhom (Sp), Gisle M. Saudland (Frp) og Sølvi G. Thomassen (SV) må svare på spørsmålet: "Vest-Agder-museet trenger hjelp - hva vil den nye Agderbenken på Stortinget bidra med?".

Den mye omdiskuterte flyttingen av Kristiansands-museet fra Kongsgård til Odderøya skal ikke skje før etter 2020, men formidlingsbygg i Nodeviga skal bygges tidligere:

— Skal vi klare å skape det senteret for maritim- og militærhistorie som byen fortjener og politikerne ønsker, krever det helt andre ressurser enn det vi har tilgang på i dag, sier John Olsen.

Vest-Agder-museet omfatter åtte museer fra Kristiansand til Flekkefjord, og får snart også ansvaret for Hestmanden. I det rødgrønne "Kulturløftet 3" som nylig ble framlagt, vektlegges det lokale og regionale kulturlivet.

— Ved siden av bibliotekene, er museene noe av det mest desentraliserte tilbudet som finnes. poengterer Olsen, og er spent på om det følger penger med de fagre løftene - uansett hvem som vinner valget.