KRISTIANSAND: — Jeg så den i en kinosal hos produsenten før helga, og den innfridde forventningene mine så til de grader, sier Terje Formoe, skaper av Kaptein Sabeltann-universet.

Til neste år er det duket for 25-årsjubileum for sjørøverkapteinen. Da skal også kapteinen ta det store spranget fra teaterscenen, via tv-skjermen og til de store kinolerretene.

Premiere til høsten

Da Terje Formoe kom inn i borgen i Marokko, var det akkurat som han tok et steg inn i sitt eget univers. Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST

"Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama" er ferdig innspilt, etter å ha vært i både Marokko, Thailand og England. Filmen får premiere rundt månedsskiftet september/oktober 2014, og nå er teaseren klar. Den vil bli vist på kino i tiden fremover.

— Vi har lagt vekt på at uttrykket skal ha et internasjonalt språk. Det skal være stort nok, og samtidig troverdig, sier Formoe.

Kjente navn

Lisa Marie Gamlem ("Mormor og de 8 ungene" og "Kjøttsår") og John Andreas Andersen (filmfotograf på "Hodejegerne", "Babycall" og "Uskyld") er regissører. På skuespillerlisten finner vi navn som Kyrre Haugen Sydness, Anders Baasmo Christiansen, Pia Tjelta, Jon Øigarden, Robert Skjærstad, Odd Magnus Williamson og Tuva Novotny. Manusforfatter Lars Gudmestad ("Kompani Orheim", "Hodejegerne" og "Keeper'n til Liverpool") har bygget videre på Formoes historie om skatten i Lama Rama.

Kyrre Haugen Sydness har rollen som Kaptein Sabeltann, slik han har hatt det både i Kjuttaviga de siste årene og i tv-serien som gikk på NRK. Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST

— Jeg skrev om Lama Rama første gang i 1994, i en tegneserie utgitt av Gyldendal. Da jeg kom til Marokko, satt i minibussen og så ut av frontruten på borgen som reiste seg, var jeg ikke lenger i Marokko. Da var jeg i Lama Rama. Og inne i borgen var alle sammen, Kong Rufus, Prins Badal og musikere og dansere. Det var som å ta et steg inn i mitt eget univers, forteller Formoe, som har sikret seg en liten statistrolle i filmen.

Formoe som statist

— Jeg ble trombonist i Kongens band. Da vi spilte inn tv-serien, spilte jeg en gammel sjøulk med Fredrikstad-dialekt. Her er jeg i noen sekunder Kongens trombonist. Det blir som en liten signatur, sier Sabeltann-gründeren.

Terje Formoe har en statistrolle som trombonist i Kongens band. Og det selv om Formoe aldri har spilt trombone... Foto: STORM FILMS/LARS A. HELLEBUST

2014 blir et hektisk år for Formoe, med planlegging av jubileumsforestilling i Dyreparken til sommeren og klargjøring av spillefilm med premiere på høsten.— Etter det skal jeg kaste meg over film nummer to, avslutter Formoe.