KRISTIANSAND: — Vi er et liveband. Vi skal leve og dø på scenen, sier Rob Hyman. Vokalist, keyboardist og låtskriver i amerikanske The Hooters, som spiller på Odderøya Live torsdag.

Millionsalg

Bandet har solgt flere millioner plater i Europa og USA, og står bak klassikere som "Satellite", "And We Danced" og "All You Zombies". Storhetstiden var på 80-tallet, kanskje historiens aller merkeligste tiår.

— Jeg husker først og fremst mye stort hår. Vi ser på bildene i dag og ler av det, og barna våre spør hva i alle dager vi tenkte på, sier 63-åringen fra hotellsofaen i Kristiansand.

I 1985 fikk bandet åpne veldedighetskonserten Live Aid i hjembyen Philadelphia, noe som ga dem både platekontrakt og et solid gjennombrudd.

— Musikalsk sett forsøkte vi å gjøre ting annerledes, vi prøvde å lage noe eget. Problemet var at det gjorde musikken mindre kommersiell. Vi solgte to millioner av vår andre plate i USA, og deretter ga vi låtene våre et mer folkinspirert preg. Det fikk vi ingen respons på hjemme. Så kom vi til Europa og Skandinavia, og her skjønte de det, forteller Hyman, som kan konstatere at Tyskland og Sverige ble blant deres aller viktigste marked.

Pause

Men etter fem album tok bandet en pause på midten av 90-tallet. Det kom ingen ny plate før 2007. — VI spilte i 15 år og hadde suksess, men det ble tøft rent fysisk. Jeg fikk barn og da var det vanskelig å være fraværende. Og jeg tror vi alle var litt utbrent. Jeg bygget et studio hjemme og tenkte at The Hooters var over. Rundt 2001 begynte vi å spille litt i Philadelphia, og fikk god respons. Så vi begynte å turnere igjen, men bare på deltid. Vi har familier nå og må finne den rette balansen, sier vokalisten, som forteller at bandet nå først og fremst hører til på scenen.

— Det er morsommere nå enn for 25 år siden. Presset er borte. Den gangen måtte vi forholde oss til listeplasseringer og platesalg, sånn er det ikke lenger. En av de nye låtene våre heter "I’m Alive", og det er sant. Vi lever fortsatt som band. Vi har mistet noen venner på veien, og det er en tøff bransje. Men vi er her fremdeles, og det betyr mye for oss.

"The Wall"

Hyman sier Live Aid er et høydepunkt i karrieren så langt. Men enda litt større: "The Wall" med Roger Waters i Berlin i 1990, noen måneder etter muren falt. Den tidligere Pink Floyd-sjefen arrangerte da en gigantisk konsert med noen av verdens største artister, og The Hooters fikk spille klassikeren "Mother" sammen med Sinead O’Connor og The Band. I tillegg varmet de opp publikum med egne låter tidligere på kvelden.

— Det var utrolig stort. Det var sikkert en halv million mennesker der. Og et stort tv-publikum. Og når Roger spilte "The Wall" i Philadelphia nylig, inviterte han oss backstage i pausen. I pausen! Han er en herlig fyr, og det var stort å få være med på det fantastiske prosjektet hans, sier Hyman, som lover de mest kjente klassikerne i Bendiksbukta torsdag.

— Vi har jo noen hits... "All You Zombies" har vi spilt på hver eneste konsert i 30 år. Og for å være ærlig: Det er temmelig bra låt. Jeg elsker å spille den, det samme gjelder "Satellite", "Johnny B." og "Karla" med trekkspillet. Det er stort sett samsvar mellom det folk vil høre og det vi ønsker å spille.

— Og disse låtene kan du garantere at sørlendingene får?

— Det kan jeg. Absolutt. Og vi gleder oss, sier Hyman.