TURNÉ: Løgnaslaget regner med å spille i Stavanger ut juni måned. Deretter venter Kilden og Kristiansand for Dag Schreiner (f.v.), Rune Andersen og Per Inge Torkelsen. Etter det bærer det ut på turné i Arendal, Oslo, Sandnes og Bryne. I tillegg jobbes det med å skaffe spillesteder i Bergen og Haugesund. Foto: Torstein Øen
PAVE: Dag Schreiner gjør sin versjon av den nye pave Frans. Løgnaslaget fikk teksten til sangen "Eg blei Pave", og Per Inge Torkelsen skrev deretter en monologtekst som innledning til sangen. Foto: Dag Magne Søyland
PARTYSVENSKE: Rune Andersen fremfører en partyserveringssvenskesang på Admiral Ps "Kallenavn"-melodi. Foto: Dag Magne Søyland
PAUS: I "Hver gang vi gråter" tolker Ole Paus (Rune Andersen) Løgnaslagets store hit "Kom hjem, Bertine". Selvfølgelig blir det tårer av slikt. Deretter skal Per Inge Torkelsen (t.v.) og Dag Schreiner tolke Paus' "Mitt lille land", som blir til forveksling lik Løgnaslagets egen slager "Barndomshjemmet". Foto: Dag Magne Søyland

KRISTIANSAND: — Vi hadde ikke turt dette om vi ikke hadde hatt kreft selv, sier Per Inge Torkelsen til Fædrelandsvennen.

60-åringen utgjør sammen med Rune Andersen, Dag Schreiner og Bjørn Aslaksen revygruppen Løgnaslaget. Helt siden 1980 har de turnert med sine revyer, som har vært både absurde, smågale og provoserende. Men med årets turné, som hadde premiere i Stavanger 10. april, har de tøyd strikken enda lenger enn de har gjort tidligere.

— Kreft er et tema som ingen har tatt opp i revyer tidligere. Men det er litt typisk oss. Vi spøker med alt, sier Torkelsen.

Kontroversielt

Nummeret, som de har kalt "Eg ska leva te eg dør", har kommet til fordi tre fjerdedeler av Løgnaslaget har kreft. Per Inge Torkelsen og Bjørn Aslaksen har prostatakreft, mens Dag Schreiner har hudkreft. Kun sørlendingen Rune Andersen er kreftfri, og på den måten "skiller seg ut" som Torkelsen beskriver det i revyen. Men det å spøke med et så alvorlig tema er kontroversielt. Og løgnasene har fått reaksjoner. Organisasjonen Kreftomsorg Rogaland mener revynummeret kan oppleves støtende og sårende av enkelte.

— De som reagerer er pårørende eller de som uttaler seg på vegne av noen. Reaksjonene fra de som har sykdommen selv har kun vært positive, sier Pål Mangor Kvammen, som har regien på revyen.

PAVE: Dag Schreiner gjør sin versjon av den nye pave Frans. Løgnaslaget fikk teksten til sangen "Eg blei Pave", og Per Inge Torkelsen skrev deretter en monologtekst som innledning til sangen. Foto: Dag Magne Søyland

— Jeg fikk senest en telefon fra to damer for et par dager siden, som var i en terminal fase av livet. De har vel to-tre uker igjen. De syntes det var et fantastisk kreftnummer. De så noe positivt i det, og kunne le og slappe av, sier Torkelsen, som mener kreftinnslaget er et viktig nummer.- Det er som vi synger; du skal leve helt til du dør. Du mister ikke evnen til å leve selv om du får kreft. Og latter er den beste medisinen, sier Torkelsen.

— Og vi kan skuffe våre fiender og glede våre venner med at vi har lenge igjen å leve, så det går bra med oss. Men for sikkerhets skyld har Rune lært seg Bøgvall Kai-sketsjene, og begynt å spille gitar. Han holder også på å lære seg Per Inges tekster, sier Schreiner, og smiler.

Valgkamp og ny pave

Men Løgnaslagets siste revy er mye mer enn en munter vise om kreft. Det inneholder parodier, sketsjer og viser om alt fra valgkamp til ny pave, via veistandard og en egen versjon av TV 2-suksessen "Hver gang vi møtes". Sistnevnte har fått det naturlige navnet "Hver gang vi gråter".

— Det er en revy vi er stolt av, sier Torkelsen.

Revyen har blitt tatt godt i mot i stavangerpressen. Aftenbladet og NRK Rogaland ga begge terningkast fem, mens RA endte på en god firer. Dagbladet og VG trillet henholdsvis terningkast fire og tre.

— Vi var nok litt preget av nerver. Vi hadde en god generalprøve, og det pleier å være et dårlig tegn, sier Andersen.- Vi dreit oss litt ut i et par nummer i første akt på premieren. Men det viktigste er at vi trives med revyen. Det er vi som skal leve med den det neste halvåret. Og jeg gleder meg til å spille neste forestilling, repliserer Torkelsen.

Minst fem forestillinger

I sommer kan sørlendingene selv avgjøre hva de mener om både det omstridte kreftnummeret og resten av revyen. "Løgnaslaget rydder opp" blir nemlig årets sommerrevy i Kilden, med premiere 24. juli. I det foreløpige programmet er det satt opp fem forestillinger.

— Vi er veldig glade for å ha Løgnaslaget tilbake i Kristiansand, og videreføre tradisjonen fra Agder Teater til Kilden. Og vi er veldig fleksible på hvor mange forestillinger det blir. Vi har satt opp fem i første omgang, noe som vil være omtrent 5.000 billetter, men det er rom for flere, sier Gunnar Grimstad, leder for kulturdriftsavdelingen i Kilden.

— Vi har premiere onsdag 24. juli, og ønsker å spille mest mulig den uka og uka etter. Det handler om hvor mange som vil se oss. Jeg kan spille doble forestillinger, hvis det er det om å gjøre, sier Torkelsen.

— Hvis publikum her liker galskapen, for vi er galnere enn på lenge, så kan det bli bra, sier Andersen.

— Tradisjonelt har vi hatt godt besøk her i Kristiansand, parerer Schreiner.