De tre Shaft-filmene fra 1971, -72 og — 73 var grenseflyttere. De hadde masser av stil, de var vittige, de hadde meget kompetent action, de hadde en handlekraftig og sexy helt, Shaft, som ble hyllet av både menn og kvinner, og han ble spilt av en farvet, den meget coole Richard Roundtree. Og den hadde Isaac Hayes' tittelmelodi. Denne Shaft-utgaven låner egentlig bare navnet fra syttiårenes filmer. Denne filmens Shaft er nevø av den andre Shaft, den gamle Shaft er ennå meget oppegående, han livnærer seg som privatdetektiv, lever på flott fot og sees i et par scener. Og tro meg: Richard Roundtree har fremdeles den samme avslappede røffeheten og det samme ulvegliset som før, vi opplever han i et par flotte scener. Og vår mann her, Samuel L. Jackson (hvem husker han ikke som bl.a. bibelsiterende leiemorder i "Pulp Fiction") besitter en kjølig, arrogant coolhet, han er slett ikke så avslappet, ikke så flørtpreget, som syttiårens Shaft, han er mer tilskåret til nittårenes kulde og egoisme. Og iblant, i små stunder, blir han så massivt cool at effekten blir motsatt av hva den er tilsiktet: I stedet for å bli stimulert, får du smaken av overdose. Filmen som actiondrama skrur seg omkring Shafts toårige jakt på en helt uspiselig hvit mann (Christian Bale, hovedpersonen fra "American Psycho") som dreper en farvet fordi han er farvet. En actionfilm på det kompetent jevne, med en iblant stygg hang til det voldelige. Det voldelige er ikke detaljutpenslet, men det er ofte tilstede i form av sin kyniske holdning, og i form av mange slag, mange spark og nonchalant nedskyting, mennesker drepes like lett som en legger på telefonrøret. Men det er ikke en film som på en seriøs måte dyrker vold, eller viser vold i forskjellige faser og sammenhenger. Nei, for all del: Dette er en ganske glatt røverfilm som iblant er et hakk for grov, voldelig sett. Og igjen: Med en Shaft som kler nittiårene, men spør du meg rekker han den opprinnelige Shaft sånn cirka til kneskålene hva stil angår. Men det er jo et spørsmål om både smak og definisjon. Shaft.

USA 2000. Regi og manus: John Singleton. Basert på Shaft-filmene fra 70-årene, som igjen bygger på romanen "Shaft" av Ernest Tidyman.

Skuespillere: Samuel L. Jackson. Vanessa L. Williams. Jeffrey Wright. Christian Bale. Busta Rhymes. Toni Colette. Richard Roundtree.