Skattedirektør Hans Christian Holte Foto: Photographer: Baard Brinchmann Loevvig

De siste dagene har lokale og regionale politikere rast mot Skatt Sørs varsel om tilbakebetalingav momsrefusjonen etter Kilden-utbyggingen. Det dreier seg om 294 millioner kroner. Konserthuset i Stavanger har fått samme krav. Samlet er kravet en halv milliard.

— Visste om risikoen

På NRK onsdag kveld forsvarte skattedirektør Hans Christian Holte kravene mot de to kulturinstitusjonene. Han opplyste også at utbyggerne både i Kristiansand og Stavanger var godt kjent med risikoen om tilbakebetaling av moms.

Skattedirektør Hans Christian Holte Foto: Photographer: Baard Brinchmann Loevvig

På spørsmål om kommunene har vært naive svarte han:— De har i hvert fall vært kjent med risikoen.

Han sa det var informert om at det juridiske va uavklart og at skattemyndighetene jobbet med avklaring.

Holte sa at skattemyndighetene hadde tett dialog med begge utbyggere da prosjektet ble planlagt

På spørsmål om hvorfor kravet kommer årevis etter at byggene står ferdig, svarte han at regelverket er svært komplekst, og at det har vært jobbet med lovforståelsen og hvordan den skal forvaltes i Norge

Han gjentok at skattemyndighetene har varslet om risiko for momsregning, et krav lokale politikere i Kristiansand og Stavanger stiller seg helt uforstående til.

Dialog

Skattedirektør Holte sa også at en rekke andre aktører har vurdert risikoen annerledes enn Kristiansand og Stavanger og ikke på samme måte tatt for gitt at de fikk momskompensasjon.

Holte poengterte at skattemyndighetene kun har varslet et krav. Det betyr at de nå ønsker dialog for å få kvalitetssikret om kravet er riktig.

Holte understreket at det er ESA og EØS-avtalen som ligger til grunn. ESA nekter statstøtte som kan virke konkurransevridende.

De private teaterne

Bjørn Heiseldal fra produsentforeningen og de private teaterne deltok også i debatten. Han kritiserte at de private utbyggerne av teatre må betale moms, mens offentlige utbyggere så langt har sluppet..

Han minnet om restaureringen av Folketeateret i Oslo, hvor private investorer la hundrevis av millioner på bordet - uten momskompensasjon.

— Vi må ha likebehandling, sa han.

Kulturministeren har sagt at hun nå vil drøfte saken med finansministeren.