Hvilken bok vil du anbefale?

— «Kongen på fyllinga» av Egolf Tristan. Den handler om småbylivet og hvordan en småby er streng med å sette folk i kategorier. Og ja: det er gjenkjennelig. Jeg tror ikke man kan lese noe som er bra uten at det er gjenkjennelse i det. Språket er godt. Det gir bilder i hodet uten at det blir for utbroderende. Jeg liker ikke den altfor vidløftige tekststilen.

Tre favorittforfattere?

— Ernest Hemingway. Han er den nøkterne litterære stilens far. Finske Väinö Linna. I tillegg til «Ukjent soldat» har han skrevet en rekke bøker hvor han følger familien Koskela gjennom 40-50 år. Og så er det Carl Hiaasen fra Florida. Bøkene hans har en mørk, underfundig tone uten at det blir så vidløftig.

Når leser du?

— Aldri. Jeg er småbarnsfar.

Hva blir det neste du leser?

— Den neste boka av Hiaasen som jeg ikke har lest.

Hva leser du absolutt ikke?

— Altså: jeg har stor sans og respekt for det Knausgård har fått til, men han dytter meg ut med språket. Jeg har lest de to første bøkene hans, men jeg ser ikke noe poeng i å gå løs på «Min Kamp» når jeg vet at lesingen vil bli en kamp. Det samme kan man forresten si om folk som Hamsun og Tolstoj. Det er flott og bra, men jeg klarer det ikke.