27. mai er det premiere på Tangakavalerenes forestilling "Orangutanga". Det fikk publikum en smakebit på under Kildens programslippfest. Foto: Kjartan Bjelland

Tirsdag presenterte Kilden programmet for sommeren og høsten 2015. Da kom det fram at Agder Teater setter opp «En folkefiende».

Premieren er 15. september, med Linn Løvvik i hovedrollen som Dr. Stockmann.

— Kul og radikal

— Ibsen var kul og radikal på sin tid, så jeg tror han ville heiet på oss. Han var en av de viktigste kunstnerne med tanke på å sette kjønnsroller på dagsorden. Hadde Ibsen skrevet stykket i dag, så tror jeg at Dr. Stockmann ville vært en kvinne. Vi vil prøve å presentere «En folkefiende» slik Ibsen ville gjort det i dag, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen.

— Hvorfor vil dere gjøre det?

— «En folkefiende» handler om makt, og det handler om spenningen mellom sannhet og kapitalisme. Den problemstillingen er mer aktuell nå enn den var på Ibsens tid med tanke på alt vi vet om miljøet, og alt vi ikke gjør med det vi vet.

Startet med leserinnlegg

Teatersjefen bestemte seg for å sette opp «En folkefiende» etter å ha lest et leserinnlegg i Fædrelandsvennen skrevet av Harald Sødal.

Han oppfordret Kilden til å sette opp nettopp dette stykket.

— Det var en god idé, tenkte jeg, fortalte Nilssen til de fremmøtte på Kilden.

I forestillingen møter vi Dr. Stockmann som er en nyansatt tilsynslege på et kurbad i en liten by på Sørlandet. Helsebadet er byens store stolthet, men flere av gjestene blir sykere - ikke friskere - av sine badebesøk. Legen oppdager at vannet i badet er forurenset, og presenterer stolt sine funn. Det faller henne ikke inn at noen kan ønske å holde denne sannheten skjult, men når markedskrefter møter motstand og maktposisjoner utfordres, blir kampen langt skitnere enn vannet den handler om.

I tillegg til «En folkefiende» kunne Nilssen avsløre at Agder Teaters største satsing i år blir på barn, med teaterstykkene «Doktor Proktors Prompepulver» og «Gutta i tretaket».

— Dett blir mye pyro, og det blir mye promp, kunne teatersjefen si om «Doktor Proktors Prompepulver».

Brenner for «Spor»

Direktør for Kristiansand Symfoniorkester (KSO), Stefan Sköld, synes at det er vanskelig å trekke fram det beste fra KSO-programmet.

Likevel trekker han fram blant annet Arendalsuka, Smakebitskonsertene, sesongåpningen med KSO og ny Ønskekonsert i samarbeid mellom Fædrelandsvennen og KSO.

— Ønskekonserten med Fædrelandsvennen ble kjempebra i fjor. Det ble seriøst, samtidig som det ble gøy. Vi har fått en rekke spennende dirigenter og solister på programmet i år. Det blir også en ny Spor-forestilling. Det brenner jeg for! Det er så fint når KSO kommer sammen med funksjonsfriske ungdommer og ungdom med funksjonsnedsettelser.

Romeo og Juliet

Kilden Dialog jobber med Kildens kontakt med publikum. I år satser de spesielt på «Spor» og «Snehvit og de syv dvergene - et moderne eventyr».

Av eksterne produksjoner, trekker Kilden Kulturdrift fram Circus Cirkör og den klassiske balletten Romeo og Juliet.

Opera Sør opplyser at Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) kommer til Sørlandet med «Nora - Too Late» av Du Wei og Jon Fosse. Operaen skal vises i Arendal Kulturhus.