— Jeg har hørt mange sterke historier i løpet av mine 25 år som psykiater. Det er mye mørke, smerte og håpløshet, men selvfølgelig er det alltid et håp. Det vil jeg gi uttrykk for, sier Karl Erik Karlsen.

Han er avdelingsleder for avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus Kristiansand og er spesialist på både barne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri.

Fra før av er Karlsen kjent for både sykehustalkshowet Nesten Helg, og Helsestudio 1 som sendes på TV Agder.

Nå er han aktuell med plata «Fred & Uro - Songar frå helvete», som gis ut på Abups eget plateselskap, Abup Road Records.

Les anmeldelse av plata her:

Vil ikke provosere

Tekstene er inspirert av pasientene, og spesielt én pasient som Karlsen har behandlet i flere år:

— En fredagskveld sa han at han ikke led av flink pike syndrom, men flink pikk. Det var en god tittel tenkte jeg. Slik begynte det. Den helga skrev jeg seks-sju av tekstene til plata, forteller Karlsen.

«Øl, fitte og hornmusikk

Du skulle alltid væra ein flink pikk

Spela fotball og skåra mål.

Det måtte bli goal, ein goal.

Eg lyt væra heil uten jål,

og slett ikk'je noko snål

Men det var'kje slik det gjekk »

Slik lyder deler av teksten til «Flink pikk». Psykiateren presiserer at han ikke ønsker å provosere eller være vulgær.

— Dersom man ser på teksten, ser man at det er et dypt alvor. Gutter føler også at de må prestere, at de skal være store, tøffe, sterke og uredde. De skal være flinke på skolen, i idrett, og sosialt. Når man ikke klarere det, kan det oppstå et vanvittig press. Det er det denne teksten er et uttrykk for.

- Kan vekke sympati

- Hvordan tror du folk reagerer på at du som overlege bruker et slikt språk?

KarlErikKarlsen_FredOgUro.jpg

— Dersom folk vil reagere, så får de gjøre det. Av og til kan et saftig språk og banning kan også være uttrykk for noe. I et kunstnerisk univers mener jeg at det er det lov, og det står jeg for.

- Hva synes pasienten du er så inspirert av, om disse tekstene?

— Han er stolt, og synes at det er gøy at dette kan nå flere mennesker. Dette er tekster som andre kan kjenne seg igjen i. De kan vekke sympati og forståelse for psykisk smerte. Selv om navnet hans ikke nevnes, ville jeg aldri gitt ut disse tekstene dersom han ikke syntes det var greit.

- Tekstene er også inspirert av andre pasienter. Kan dette være et problem med tanke på taushetsplikten din?

— Nei, dette er helt ukomplisert. Dette handler om allment, menneskelige fenomener som depresjon, angst, tankekjør, spiseforstyrrelser og en lengsel etter fred i sinnet.

Folkeopplysning

Karl Erik Karlsen gir ut plata som en del av det utvidede arbeidet med folkeopplysning som Abup allerede jobber med gjennom prosjektene Nesten Helg og Helsestudio 1. Fremdeles er det mange som opplever psykiatri som stigmatiserende.

— Jeg vil skape forståelse for vanskelige liv. Dette er ting som alle kan kjenne seg igjen i, selv om heldigvis ikke alle er like fortvila som en del av disse tekstene gir uttrykk for. Hvem har vel ikke kjent på dødsangsten, følelsen av å ikke høre til, eller lav selvtillit i løpet av livet?

Flesteparten av tekstene på plata ble skrevet jula 2014. I sommer gikk Karlsen i platestudio sammen med sin venn Kjetil Høyer Jonassen som har skrevet musikk til tekstene. Plata starter med den støyende «Håve er fullt». Det er den rå teksten i «Flink pikk». Og den lavmælte og inderlige salmen «Håp».

«Håp, håp, finst der eit håp?

Ei lita glime av håp

Eg vågar'kje tru.

Eg kan ikje'tru.

Men, kan nokon gje meg et håp! »

— Dette er en slags salme, og en desperat bønn om det skal finnes et bedre liv, sier Karlsen.

Dikter på nynorsk

Variasjonen i tekstene har vært bevisst - akkurat som livet er variert.

— Noen ganger er man høyt oppe, andre ganger er man langt nede. Noen ganger har man behov for trøkk, andre ganger noe lavmælt, forklarer han.

— Jeg har hentet mye av meg selv. Det hadde ikke vært mulig å skrive disse tekstene på denne måten dersom jeg ikke kjente igjen noe av meg selv i tematikken, svarer Karlsen som har valgt å uttrykke seg på nynorsk:

— Jeg har alltid likt å lese nynorsk, og flere av mine yndlingsforfattere skriver på nynorsk. Det er noe ekte og en direkte punch. Dessuten er det en sårhet og en kraft i nynorsken som bokmålet ikke har.

Plata ble sluppet 21. september, og Karlsen og Kjetil Høyer Jonassen skal ha flere konserter med låtmaterialet framover. Den første blir onsdag 23. september i forbindelse med en Abup-konferanse og Nesten helg-show. Da har Karlsen i samarbeid med Annabelle Despard gjendiktet tekstene til engelsk for det engelskspråklige publikummet som kommer.