KRISTIANSAND: — Nå har vi det aller meste klart. Men vi beholder et par godbiter i ermet, som vi vet mange vil bli veldig glade for, lokker FilmQuartansvarlig Kristel Jensen.

Sammen med avdelingsleder ved Kristiansand kino, Mette Næser, har hun akkurat ristet 13 Quartklare filmer ut av ermet. Under festivalen fra 2. til 6. juli vil Fønix friste med horror, hor og heftig musikk.

— I år er programmet rett og slett litt voldelig. Det er voldelig og musikkrelatert, men ikke nødvendigvis samtidig, sier Jensen.

Blodig.

Filmene som får opp blodprosenten, er blant andre «Planet Terror» - Robert Rodriguez' andre installasjon av exploitation-dobbeltfilmen «Grindhouse». Dessuten kommer blodtørstige saue-zombier fra New Zealand.

— «Black Sheep» er en splatterkomedie. Jeg er ikke splatterfan, men jeg holdt på å le meg i hjel av denne filmen om genmodifiserte sauer. Den ligger an til å bli en kultfilm, mener Næser, og anbefaler filmen som sikkert vil gi folk som teller sauer før de sover, en heller skjelven søvn.

— En annen kul film er «Princess». Det er danskene som har forsøkt seg på manga - en veldig sterk historie om en prest som vender hjem etter at søsteren dør. Hun har vært aktør i den danske pornobransjen, og har en fem år gammel datter som har vokst opp i miljøet. Filmen er utrolig trist og veldig kult laget, sier FilmQuartsjefen.

Musikkfilm.

Men ikke alt er elendighet på lerretet. Musikken har fått sin naturlige plass på programmet.

— Vi setter opp tre dokumentarer. Punkebevegelsen blir godt dokumentert i «American Hardcore» og «Joe Strummer - the Future is Unwritten». Dette er filmer du ikke får se på kino utenom FilmQuart, understreker Jensen.

Den tredje dokumentaren er en tysk motvekt til «Lydverket». I «Rockland Norwegen» ser germanerne på hvor fortreffelige forhold det angivelig er for framvekst av rock i Norge.

— Det er et portrett av Norge som jeg tror ingen kjenner seg igjen i. Den er ribba for ironi og er det største postkortet av Norge som nonsinne er laget, forteller en lattermild Jensen.

10. FilmQuart.

2007 blir den tiende FilmQuarten, og det andre året hvor alle visningene finner sted på Fønix. Rundt 3700 mennesker fikk med seg fjorårets filmprogram.

— FilmQuart representerer en egen kunstform og står på egne ben. Det er ikke en reserveløsning om det regner! Programmet i år er en blanding av kinofilmer som har premiere til sommeren eller høsten og passer inn i vår profil, og filmer som er musikkrelaterte som ikke får ordinær kinodistribusjon, informerer FilmQuartsjefen.

For alle som har festivalpass, er de fire første forestillingene hver dag gratis. Og alle «vanlige» kinogjengere kan løse billett.

— Det er bare å rulle ut av teltet eller hotellsenga eller sommerstua til tante og ta en tur på kino under Quart, oppfordrer Kristel Jensen.

Tekst: Ingvill Dybfest Dahl

ingvill.dahl@fvn.no - 38 11 36 52