KRISTIANSAND: I over 60 år trodde man at den tyske propaganda— og invasjonsfilmen "Kampf Um Norwegen" var forsvunnet og tapt inntil den ved en tilfeldighet ble oppdaget på en nettauksjon av medieviter Jostein Saakvitne i 2005. Han sikret seg en nitratkopi av filmen og kontaktet Norsk filminstitutt om funnet.

Se de historiske filmklippene fra "Kampf Um Norwegen" her.

— Det er en stor ting når filmen man tror har gått tapt blir funnet igjen, sier leder for filmarkivet ved Norsk filminstitutt, Lise Gustavson til fvn.no.

Filmen inneholder bilder som aldri tidligere har blitt vist.

Forsvant sporløst under krigen Filmen som så sitt lys under 2. verdenskrig, ble satt sammen av ulike invasjonsopptak gjort i Norge i 1940. Men filmen forsvant på uforklarlig vis allerede i 1941. - Den forsvant bare i 1941, og man trodde at den ble tapt under bombingen i 1945, forteller Gustavson.

Filmen var et stort og påkostet prosjekt da den ble laget i 1940, men den ble likevel aldri vist for et stort publikum i Tyskland. Nå er den gjort tilgjengelig for et allment publikum av Norsk filminstitutt i samarbeid med det tyske Bundesarkiv og ble lansert for første gang på dvd i går.

Okkupasjonen sett med tyske øyne

— Filmen viser hvordan tyskerene selv fremstiller hvorfor de invaderer Norge. Den viser hvordan tyskerne selv ønsker å fremstille sine handlinger og deres forklaring på hvorfor de besetter Norge. At de ville befri Norge fra engelskmennene. Det er en propagandafilm, sier Gustavson om filmen som belyser maidagene under invasjonen av Norge sett med tyske øyne.

I filmen følger vi den tyske invasjonen fra planleggingstadiet og frem til den norske kapitulasjonen er et faktum. Det hele er akkompagnert av storslagen klassisk musikk og en nøktern kommentatorstemme som forteller om tyskernes heroiske innsats for å befri Norge fra engelskmennene.

Filmens spesielle historie og tema gjør den like interessant for Norge som for Tyskland.

— Tyskere er veldig opptatt av å forholde seg til sin egen historie og fortid, og hvordan de skal bygge en fremtid med tanke på det som skjedde under det tredje riket. Det er viktig at vi kan ha en slik utgivelse med en felles drøfting av årsakssammenhenger, sier lederen for filmarkivet til fvn.no.

En historisk filmarv Hun mener den nylanserte filmen er historisk interessant på alle måter og ønsker nå at flest mulig får tilgang til og sett det som må helt klart er en historisk viktig filmarv.

— Filmen er et viktig historisk dokument og det er en viktig film for Norge, konkluderer Gustavson, som regner med å få en stor etterspørsel etter filmen nå som den er blitt lansert.