ARENDAL: Skjenkepolitikken på Hovefestivalen er en av de mest liberale på en sørlandsfestival noensinne. Fra klokken ti om morgenen til klokken to på natten er det mulig å kjøpe alkohol på området.

— Dette er ikke for at alle skal drikke øl om morgenen, men for å gi publikum det tilbudet de ellers ville hatt i en by, sier serveringsansvarlig Johannes Haugen til fvn.no.

Han påpeker at med den liberale skjenkingen håper festivalledelsen folk ikke reiser inn til Arendal sentrum for å drikke.

Vil ikke selge sprit

Politikerne i Arendal ga i mai grønt lys for skjenkebevilling på hele festivalområdet. Driftsstyret vedtok enstemmig at det kan skjenkes øl og vin fra klokken åtte om morgenen til tre om natten. De sa også at brennevin kan selges fra klokken 13, men festivalledelsen ønsker ikke å gjennomføre dette.

— Vi fikk lov til å selge sprit, men da måtte vi hatt et eget område for det. Vi har lyst til at alle skal ha tilgang til de stedene vi lager, sier Haugen.

Inne på festivalområdet er det ingen aldersgrense, mens man må være 16 år for å oppholde seg på festivalcampingen. For å sikre at ikke mindreårige får kjøpe øl og vin, får alle over 18 år et gult band som viser at de er lovlige kjøpere.

Sendes hjem

Serveringsansvarlig Johannes Haugen erkjenner at det kan bli vanskelig å kontrollere at ikke 16-åringer får alkohol av eldre, men forsikrer at et stort antall vakter skal holde øynene oppe.

Hver kveld skal 15 vakter lete etter mindreårige som drikker, i tillegg til at 100 vakter fra Pro Sec og 150 frivillige er bedt om å rapportere inn dersom de ser brudd på alkoholreglene. Etter det fvn.no kjenner til, har festivalledelsen gått ut med streng beskjed til samtlige 2500 frivillige som jobber på området om å være oppmerksomme.

Det er også satt opp kameraovervåkning ved de sju utsalgsstedene, ifølge festivalledelsen. For de som bryter reglene kan det få alvorlige konsekvenser.

— Tenk hvis du kommer på campingen mandag og ikke overholder reglene vi har her. Det er fryktelig surt å måtte reise hjem igjen. Men det er konsekvensene, sier Haugen.