KRISTIANSAND: — Vi gikk inn i en redigering som var beintøff. Jeg trodde vi skulle sprekke. Det ble mye komprimering, ler Vidar Josdal (30) om den intense redigeringsperioden til fvn.no.

Sammen med Christian Thorkildsen (28) fotfulgte og dokumenterte han hverdagen bak kulissene til komikerne i Team Eckbo, Bård Tufte Johansen, Harald Eia, Espen Eckbo og Atle Antonsen fra mai til september i 2006. Deretter startet den tøffe redigeringsperioden, som ble litt vel tett da de måtte tilbringe tolv timer dagen sammen i Josdals knøttlille leilighet på 16 kvadratmeter i flere uker.

Se klipp fra dokumentaren her

— Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye arbeid det er. Det er i overkant, humrer Josdal etter å ha filmet, sett, redigert og notert ned hvert bidige ord og samtale sammen med Thorkildsen av det 211 timer lange råopptaket.

Resultatet er en 29 minutter lang dokumentar som blir vist på NRK3 førstkommende mandag. Ingen erfaring med dokumentar

Thorkildsen og Josdal hadde begge jobbet med foto og redigering i henholdsvis NRK og tidligere TVSør, men hadde ingen erfaring med hvordan man skulle lage en dokumentar. Det førte til en tøff start, en god dose med frustrasjoner og knallharde beslutninger på hva som skulle være med og ikke i dokumentaren.

FULGTE TEAM ECKBO: Vidar Josdal (t.v.) følger med når Team Eckbo samles til forberedelser i kulissene. Foto: Feelgood.

— Ser enkelt ut

Dermed har guttene erfart det de ønsket å dokumentere når de fotfulgte Team Eckbo.

  • Ofte ser det enkelt ut, men det ligger mange timer med forberedelser og hardt arbeid bak.

Begge har vært store fan av Lille Lørdag og komikerne i Team Eckbo siden starten på nittitallet. De ønsket å dokumentere hva som får komikerne selv til å le, hva de blir inspirert av og hvordan ideene deres blir utviklet. Men Team Eckbo var skeptiske til dokumentarideen i begynnelsen.

Da Josdal la fram ideen om å filme Team Eckbo bak kulissene var svaret han fikk fra Harald Eia som et slag i ansiktet:

— Det er egentlig ikke så morsomt, svarte Eia kontant.

Men morsomt har det blitt og filmskaperne er svært fornøyd med dokumentaren om sine idoler.

Se klipp fra "Team Eckbo Bak Teppet" her

Helt vanlige folk

— Jeg synes det var gøy å se at det er vanlige folk. Folk man ser opp til klarer man ofte å gjøre litt overmenneskelige, men det er jordnære gutter som jobber hardt, sier Josdal.

— Ingen av dem har stjernenykker. Vi var aldri noe bry, sier Thorkildsen.

De to klarte å overbevise komikerne til prosjektet med list og takt.

— Det at vi var godt forberedt og at det lyste igjennom at det virket som vi hadde lyst til å gjøre det. Vi viste engasjement på en diskret måte, ler Thorkildsen.

- Ingen gullgruve

Engasjementet var godt å ha når inntektene skrantet.

  • Hvis en er interessert i å tjene penger, så er ikke dokumentar-bransjen noen gullgruve, flirer Thorkildsen, som bare har fått større respekt for sine idoler etter å ha fulgt dem med lupe og linse.

— Jeg har mer respekt for dem etter å ha sett hvordan de jobber. Bård og Harald er ekstremt strukturerte på å skrive. De bruker masse krefter på det og er veldig kritiske. De kunne ha laget mye mer, men de er flinke til å si at dette er ikke godt nok, sier Thorkildsen, som forteller at både han og Josdal fikk inspill fra komikerne på dokumentaren.

Spent på tilbakemeldingen

Nå er de to svært spente på tilbakemeldingen.

— Vi satser på seerrekord på NRK3, ler Thorkildsen, som håper bestemoren hans rekker å installere kanalen før sendetid mandag kveld.

— Vet ikke hvor mange som ser på det, men det vil vise seg, humrer Thorkildsen.

Resultatet, "Team Eckbo bak teppet", kan du se på NRK3 førstkommende mandag kveld.

TEAM ECKBO: F.v. Atle Antonsen, Harald Eia, Espen Eckbo og Bård Tufte Johansen. Foto: Feelgood.