VALLE: — Kjempemorsomt at den anerkjente kunstneren Torvald Moseid fra Byglandsfjords kjente teppe kommer til oss, sier museumsbestyrer Anna Stella Karlsdottir ved Setesdalsmuseet.

Hele etasjen

«Kjempe»-begrepet må brukes om både kunstverket og monteren det skal montres i på Setesdalsmuseet. Når 62 meter fortelling, frise i enkel leggsøm skal på plass, må det sikk-sakke seg fram. Det tar opp hele utstillingskapsiteten i andreetasjen på det store museumsbygget. Men det er «De fire årstider» verdt, mener Karlsdottir.

Dette teppet, som i dag eies av forlaget Aschehoug, har vært utstilt flere steder siden det var ferdig i 1977. Den gjeveste plassen for Moseid var nok Bayeux i Frankrike der det berømte Bayeux-teppet fra 1070 befinner seg.

De siste årene har «De fire årstider» ligget sammenrullet i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Til salgs

Det var Kolstadgaten Eiendom AS - tidligere Universitetsforlaget - som i sin tid kjøpte frisen av Torvald Moseid mot at han ga avkall på sine pensjonsrettigheter.

Verken kjøper av huset eller leietaker ville kjøpe eller leie frisen. Da ville den kunne ha hengt i den skreddersydde monteren. Heller ikke Aschehoug har plass til teppet. Derfor er det til salgs til noen som vil ta vare på det for allmenheten. Det er direktør Erik Holst i forlaget som opplyser dette til Fædrelandsvennen.

Pris

Holst sier at det er vanskelig å fastsette noen pris, men markedet kan kanskje være villig til en pris mellom 500.000 kroner og to millioner kroner, gjetter han.

Det var tidligere kulturkonsulent i Valle, nå leder av Bykle og Valle Kunstlag, Ånund K. Homme, som kontaktet Aschehoug forlag om muligheten til utlån. Det var de klare for, forutsatt at det kom på en plass som har museumsfaglige kvaliteter med hensyn til luftfuktighet, lys og temperatur. Det har Setesdalsmuseet.

Moseid har også brodert de berømte bildeteppene «Draumkvedet» og «Orfeus og Euridike», begge vel 50 meter lange. Han har også laget en rekke glassmalerier og altertavler.

Mot slutten av sitt liv hadde Torvald Moseid en større bildeutstilling i Bykle. Da sa han at det var godt å komme hjem til Setesdal og besøke Bykle kirke som hadde inspirert han med all sin rosemaling da han var en liten gutt.

johs.bjorkeli@fvn.no