OSLO: – Noe av det første vi tenkte på da vi skulle gi ut plate på et større selskap var at folk kjøper jo ikke plater lenger, de laster ned. Så har selskapene kommet på kopisperren som stempler kunden som kriminell. Det er en dårlig idé, du må gi noe tilbake, sier en av bandets to trommeslagere, Tarjei Strøm til NTB.

Og takket være Open Disc-systemet er det nettopp det de gjør.

– Når du putter CD-en inn i PC-en kommer det opp et eget Ralph Myerz-område. Der kan du laste ned en gratis live-EP og et cover du kan klippe til sjøl. Og så ligger alle demoene til alle låtene der slik at du kan høre hvordan låtene på plata ble til, forklarer Strøm.

Erlend Sellevold, som står for programmeringen, legger fornøyd til at mange låter som ikke kom med på plata også er der, samt videoer.

Takk til The Kids

Trioen sier de denne gangen ville lage en røffere plate enn tidligere med mer live-preg.

– Målet var å lage noe med mer trøkk i og da ville vi ha med en coverlåt som skulle fortelle om stilskifte og nye tider, sier Strøm.

Valget falt på The Kids' store slager fra 1980 – «Forelska i lærer'n» som Sellevold ikke fikk ut av hodet etter at han hadde hørt den på en samling med norske hits.

Bandet sendte sin versjon til Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne som skrev sangen og er ikke så lite stolt av at de er de første som har fått lov til å lage en coverversjon. Riktignok med den engelske tittelen «The Teacher», der singelutgaven prydes av en real kar med tidenes hockeysveis.

– Det er jo stort for oss bergensere å få røre ved noe av gullet fra trønderrocken, sier de selvironisk.

En annen spesiell låt er «Boombox Breakdown» med rapperne Onklp og Nicod som de er venner av og har opptrådt sammen med. Vokalen er et resultat av fest i studio for åpne mikrofoner.

Kort fra Bruce

Etter hvert har Ralph Myerz and the Jack Herren Band (navnet er tatt fra B-filmregissøren Russ Meyer, og Jack Herren er en fiktiv kameramann) opparbeidet seg en betydelig fanskare i Europa. Og innimellom kommer de i nærkontakt med tilhengerne – som i Bergen tidligere i år.

Da dukket BBC Radio-medarbeideren Vic McLynn opp med fire venninner fra Manchester – og de hadde med seg presanger.

I bunnen av en liten sølveske, under sjokolade og sukkertøy, lå det tre signerte kort fra Iron Maiden-vokalisten Bruce Dickinson.

– Han hadde tegnet barter på seg selv og skrevet noen ganske sprø hilsener. På mitt sto det: «Tarjei, your sexy moves make satan weep – you horny devil you».

Quizlaget

Med to perkusjonister – Strøm og Thomas Lønnheim – og Sellevold på diverse programmerings— og samplingmaskiner, må trioens instrumentkombinasjon sies å være ganske spesiell.

– Jeg og Thomas begynte å spille trommer sammen da vi gikk i førstegym på Steinerskolen. Første gang vi opptrådte sammen hadde vi som årsoppgave å tromme litt på scenen. Det var energisk og sånn har det vært siden, forklarer Strøm.

Når de er i studio har alle en viss kompetanse på de fleste instrumentene.

– Vi kunne jo stått på scenen og spilt gitar og bass og sånt noe, men trommer er det vi kan best, det ser mest tøft ut og er mest gøy.

Trioen har også svært bred musikksmak og – kunnskap, noe de også tror kan gi dem en fremtid som quizlag.

– Erlend har ekstremkompetanse på hiphop og elctronica, Thomas har Led Zeppelin, Deep Purple og sånne 70-tallsting mens jeg er mer på 80-tallsrocken. Uansett hva vi lurer på i studio for å kombinere noe, så er det alltid en som har en referanse og kan dra fram en CD.

Energi

Bandets energiske liveshow gjerne med spektakulær pyroteknikk er blitt et varemerke.

– Folk spør oss hele tiden hvordan vi klarer det. Om det er ti eller tusenvis skal du underholde disse folkene. Det gir en slags barnlig glede å bare stå på scenen og få gjøre det. Hvis du tenker på hvordan det er på turné så er du halvannen time på scenen og så er det 20 timer da det ikke skjer noe, sier Lønnheim for å forklare adrenalinkicket de får på scenen.

Og musikalske Myerz-eksplosjoner blir det over hele landet i hele høst. Da legger trioen nemlig ut på sin første fullblods norgesturné på to år.

Turné:

11.okt. Kongsberg, Energimølla

12.okt. Brattvåg, Ingebrigt Davik-huset

13.okt. Trondheim, Samfundet

14.okt. Tromsø, Insomnia Festival, Storsalen på Kulturhuset

20.okt. Bodø, Samfunnet i Bodø

21.okt. Meløy, Ørnes Hotell

25.okt. Lillehammer, Bingon Livescene

26.okt. Sandnes, Sandnes Kulturhus

27.okt. Ås, Uka i Ås, Aud Max

28.okt. Horten, Lace

1.nov. Drammen, Union

2.nov. Gjøvik, Studentenes Hus

3.nov. Notodden, Stua

9.nov. Lillestrøm, Martins

10.nov. Stavanger, Folken

11.nov. Haugesund, Byscenen

15.nov. Kristiansand, Østsia

16.nov. Grimstad, Luftslottet

17.nov. Husnes, Vift

18.nov. Oslo, Sentrum Scene

24.nov. Bergen, Hulen