Det går mot totalforbud mot spilleautomater. Men mulighetene for å tømme kontoen er fortsatt legio. Det flommer nemlig over av tilbud på internett til alle som ønsker en smule gambling i hverdagen.

— Utenlandske gamblingselskaper fester sine grådige øyne på Norge, landet som renner over av spilleavhengige, sier Karl Tonny Kværnmo, leder for Landsorganisasjonen mot Spilleavhengighet til fvn.no.

Poker på nett er den klare vinneren. Du oppretter en konto på nett, overfører penger fra bankkontoen din, og er i gang. I fjor spilte nordmenn totalt for 40 milliarder kroner, alle spilltyper og automater inkludert.

— De største verstingene er blant annet Party Poker, Betsson og Unibet. Betsson kjører blant annet aggressiv tv-reklame via TV3 og andre utenlandske tv-selskaper, med norsk tekst: "Avskaff spillmonopolet." Det samme gjør selskapet i Sverige, sier Kværnmo.

Landsforeningen mot Spilleavhengighet kjemper en kamp mot holdninger som spres gjennom mediene.

— De store selskapene driver snikreklame for sine nettsteder, blant annet gjennom å søke etter ansatte i tv-reklamer, litt som lettølreklamene egentlig er reklame for hovedproduktet, mener Kværnmo.

Kaprer kvinnene

— Spilleselskapene har festet blikket på vår unge generasjon, og lager mobilspill som skal hekte de unge. I tillegg ser vi at både mobilspill og nettspill nå i større grad enn før rettes inn mot kvinner, forteller Kværnmo.

Veronika Larsen (19) fra Stavanger ble i fjor håndplukket for å reise rundt fra pokerbord til pokerbord over hele verden. Hun ble kåret til pokerdronning av spillselskapet Betsson .

- Det var bare ett år siden jeg begynte å spille poker. Det siste halvåret har jeg spilt aktivt på nettet. Nå må jeg bare spille mest mulig og konsentrere meg om å bli bedre. Mitt eneste mål er å ikke ryke ut først av alle, sa Veronika Larsen til Stavanger Aftenblad.

En av fire ungdommer mellom 15 og 18 år svarer ja på at de har spilt om penger i skolen i en undersøkelse i forbindelse med lotteritilsynets holdningskampanje "alle taper på gambling."

— Vi har 70.000 spilleavhengige her i landet, og ytterligere 130.000 i faresonen sier Kværnmo.

- Fokus på nettspill Til helgen arrangeres det en konferanse i regi av foreningen Pårørende til spilleavhengige, der hovedanliggendet blir en debatt om spillutviklingen i Norge.

— Konferansen skal handle om nettspill, først og fremst. Vi vet generelt veldig lite om dette, og trenger å oppgradere kompetanse på hva slags mekanismer som får unge til å begynne å satse penger på nett, sier Lill-Tove Bergmo, leder for foreningen Pårørende til spilleavhengige.

- Rekrutterer unge

Det flommer over av lokale pokerhelter som behandles som idrettsstjerner. Mobilspill, internettspill, egne pokermagasiner og salg av pokerspill i bokhandelen er over oss. Bergmo mener medias enorme fokus på pokervinnerne er uheldig:

— Jeg tror det for tiden er den sterkeste rekrutteringskilden til nettspill, sier hun.

— Jeg skulle ønske det ikke ble slått stort opp hver gang en ung person vant i poker. Det blir svært glamorøst og ukritisk fremstilt, du hører om 17-åringer som begynte i det små på nett og som nå skal satse på karriere i poker.

Blant de øvrige debattantene under helgens konferanse finner vi blant annet Rune Timberlid, Informasjonssjef i Lotteri og stiftelsestilsynet, Thore Paulsen, Daglig leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige, Elin Stokkenes Informasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Terje Revheim, Psykolog og prosjektleder - Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN), Anita Borch forsker og stipendiat ved Statens institutt for forbrukerforskning (SIFO) og Thomas Nilsson, Psykolog ved Spelinstituttet i Sverige.

Er du i faresonen for å bli spilleavhengig? Ta gamblertesten her.

Her kan du se reklamesnutten for Betsson på Youtube. (svensk versjon).