ARENDAL: Vi møter Urørt-vinner Matias Tellez på stranda dagen etter at han spilte på Hovefestivalen. Den musikalsk og litterært bevandrede 19-åringen beskriver gårsdagens gig med ett ord:

— Overraskende.

— Overraskende?

— At det kom folk, flirer han. Den nylig Sony-signede bergenserens konsert ble over en time forsinket i går, og han spurte om han selv kunne få gå ut og fortelle publikum at han snart kom.

Brand new kicks i dusjen

Matias har tilbragt våren i studio i Bergen med produsent Hans Petter Heggli, og den første singelen, "Convicted" er ute og lufter seg i eteren. Plata kommer oppskriftsmessig til høsten.

I sommer går det i festivaler: Norwegian Wood, Hovefestivalen og Øyanatt. Det tette programmet til tross: Tellez skriver sanger hele tiden.

— Det er blitt litt som et organ som må tas i bruk daglig, litt som å tisse.

— Når skrev du sist en låt?

— Jeg skrev en sang i dag tidlig, mens jeg ventet på at det skulle bli ledig på toalettet, forteller han.

— Det er noe med å fange låtene i øyeblikket.

— Synger du i dusjen også?

— Det er mest bassgangene og rytmen som kommer der. Riffet til "Brand New Kicks" kom faktisk i dusjen, ler han.

- Grieg laget popmusikk

Tellez vil ikke spekulere i hvordan det kommer til å gå med ham rent karrieremessig, og har et nøkternt forhold til stjernestatus og hva som måtte ligge foran. Han er tross alt nitten.

— Det er begrenset hvor mye du kan bestemme av slikt. Plutselig snur media, og så er du ut. Derfor sier jeg at jeg planlegger å dø fattig, så er liksom de forventningene lagt døde.

Han låner ideologi fra klassisk musikk når det kommer til arbeidet med låtene sine.

— Jeg finner stor glede i å lage et konsentrat av musikk. Se på klassiske symfonier og verker som bygges rundt ett tema, som man stadig kommer tilbake til, der har du konsentratet, i temaet.

— Hvilke klassiske forbilder har du?

— Ta for eksempel Grieg. Jeg har forsøkt å skrive tekster til noen av de lyriske stykkene hans, og oppdaget at han faktisk skrev popmelodier. Grieg skrev pop, sier Matias, og tror han skulle kunne ha laget en hit av selv litt kjedelige partier fra de klassiske komponistene:

— Jeg hadde nok vært frekk nok til å skrive det om, ja.

Reiser til Berlin?

Bergensere reiser sjelden fra byen sin, men hva om det nå skulle gå riktig bra, hvilken by kunne han ha tenkt seg å flytte til?

— Berlin. Jeg har en kompis som skal studere i Berlin, så når plata er lansert til høsten og jeg får et pusterom, reiser jeg kanskje dit med en sovepose og skriver nye låter, sier unge Tellez, og klarer ikke helt å fri seg fra ergrelsen over at Babyshambles kansellerte.

— Men jeg skal få med meg Duffy. Hun er en aldri så liten genistrek.

— Det er kanskje du også, skal vi tro kritikerne? Du spiller jo alle mulige instrumenter.

— Nei, ikke trompet, sier han og legger siste hånd på bestillingsverket: Et selvportrett med Bic-kulepenn.