Åge Sten Nilsen, kjent fra Grand Prix og glamrockerne Wig Wam, går i strupen på anmeldelsen av hans siste plate på nettstedet Side2.no

Så opprørt er han, at han har engasjert kjendisadvokat Brynjar Meling til å klage inn anmeldelsen for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Glam-Åge mener anmeldelsen er et presseetisk overtramp.

En straffbar handling?

Side2.no slaktet Sten Nilsens plate etter alle kunstens regler, kalte den «årets dårligste», og kvitterte med en klokkeklar ener på terningen.

Anmelderen gikk også noe lengre enn normalt: Som illustrasjon ble det brukt et ferdig utfylt skjema for politianmeldelse. På skjemaet er fornærmede i saken oppført som «Det norske folk», og anmelder er Side2s kritiker Pål Nisja-Wilhelmsen.

Sten Nilsen reagerer sterkt på virkemidlet:

«Nettavisen viste et bilde av en ferdig utfylt forenklet politianmeldelse, med en gjerningsbeskrivelse som bygget på at Åge Sten Nilsen – ved å ha laget det aktuelle albumet – hadde begått en straffbar handling», skriver advokat Meling i brevet til PFU, ifølge NRK.

Meling hevder videre at Sten Nilsen har mottatt en rekke bekymrede meldinger fra fans som faktisk har trodd at han var anmeldt på ordentlig.

— Språklig kreativ

— Ved å antyde at noe er et straffbart forhold går de langt over streken i forhold til hva man skal forvente av en seriøs musikkanmeldelse. For meg fremstår dette ikke som seriøs journalistikk. Vi synes at dette er en sak som bør vurderes i forhold til Vær Varsom-plakaten, sier Meling til NRK, og avviser samtidig at rockeren er hårsår:

— Det dette går på er virkemidlene.

Redaktør for Side2 Gaute Tyssebotn roser sin anmelder for å ha vært «språklig kreativ»:

— Det er tross alt en bruk av ordet «anmeldelse» som er poenget. Om det er god humor, eller vellykket som anmeldelse, kan selvfølgelig diskuteres. At det er et overtramp synes jeg likevel er å ta hardt i, sier Tyssebotn til Side2.

- SKAL MYE TIL: Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier det skal mye til før enn plateanmeldelse kan felles av PFU. ARKIVFOTO: SCANPIX Foto: Scanpix

Sjelden sak

Ifølge NRK er dette første gang noen har klaget inn en plateanmeldelse til PFU. Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund er ikke så sikker på dét:— Det stemmer kanskje, men vi har mottatt klager på konsertanmeldelser tidligere. Det finnes et par parallelle saker, sier Kokkvold.

Sjansene er ikke store for å få medhold i en slik klage, ifølge pressetoppen:

— En anmeldelse skal jo være nådeløst subjektiv. Det skal veldig mye til for å nå frem med en slik klage. Anmeldelser har samme vern som lederartikler og kommentarer, hvor det er mye høyere terskel for hva som er god presseskikk enn ellers.

- Vil bli grundig vurdert

Ifølge Kokkvold har lignende saker blitt avgjort ved forenklet saksbehandling.

— Dersom det åpenbart er grunnlag for å fastslå at dette ikke er brudd på god presseskikk, blir klagen avgjort uten innhenting av tilsvar, sier Kokkvold.

Han understreker at han ikke uttaler seg om Sten Nilsens sak, da han verken har sett anmeldelsen eller klagen.

— Men det står enhver fritt til å klage. Og saken vil bli grundig vurdert, forsikrer Kokkvold.

Anmelder Pål Nisja-Wilhelmsen angrer ikke på det han har gjort:

— Her mener vi at platen er såpass skuffende dårlig at vi kan stå inne for vår omtale, sier Nisja-Wilhelmsen.