Det norske plateselskapet 2L, som springer ut fra Lindberg Lyd AS, gir denne uken ut verdens første album på lyd-Blu-ray Disc skriver Farojournalen. Og stolte kan vi nordmenn fortelle at den er laget i Norge.

I anledning Trondheimsolistenes 20-års jubileum, markerer solistene dette med et nytt album «Divertimenti». Albumet som er spilt inn i Selbu kirke, leveres sammen med en hybrid SACD uten tillegg i prisen, med erkjennelsen om at avspillingsutstyr til det nye formatet er lite utbredt.

Om Blu-ray

Blu-ray Disc (BD) er et optisk lagringsmedium for lagring av store mengder data og avspilling av høyoppløselig film. Nå har altså det norske plateselskapet 2L tatt skrittet videre og bruker det nye formatet til lyd. Blu-ray konkurrerte med HD dvd om å bli den neste standarden for optiske medier, det vil si etterfølgeren til dvd. Mange mener at Blu-ray vant første runde i denne kampen.

Man kan få kjøpt filmer på Blu-ray i en del vanlige butikker. Salget har ennå ikke tatt særlig av, først og fremst på grunn av usikkerhet angående om det er Blu-ray eller HD dvd som kommer til å vinne «krigen», og at det er vanskelig å finne avspillingsutsyr. Vanlige dvd-spillere kan ikke spille Blu-ray-plater, men alle Blu-ray spillere som har kommet hittil kan spille av dvd.

Kurs i Blu-ray

I disse dager lanserer Blu-ray forum et internettkurs i Blu-ray Disc og High Definition for butikker som vil sørge for at de ansatte har den nødvendige kunnskapen om det nye HD-formatet. Kampen om forbrukernes interesse gjenstår, derfor satser interesseorganisasjonen Blu-ray forum på å utdanne de ansatte i butikkene, så de på sin side kan lære forbrukerne om hvilke fordeler det nye formatet gir.

Opplæringssiden er basert på en amerikansk side, og har i vinter blitt konstruert i egne varianter for hvert av de nordiske landene.

Stor lagringskapasitet

Navnet Blu-ray Disc kommer fra den blåfiolette laseren som benyttes til lesing av og lagring til platene. En Blu-ray Disc kan lagre mye større mengder data enn en tradisjonell dvd-plate på grunn av laserens bølgelengde, som er kortere enn i dvd-lesere og -brennere. Dette gjør det mulig å lagre større mengder data på den samme fysiske størrelsen.