World of Warcraft (WoW) er et såkalt online rollespill, et gigantisk sådan, som spilles av om lag elleve millioner mennesker verden rundt.

Blant annet gjennom å mestre oppdrag, kan en spiller heve nivået på sin figur som begynner på bunnen, altså «level en».

Erfaren spiller

Mange er imidlertid villige til å betale ekte penger for at noen andre bygger opp spilleren sin for dem, eller «powerleveling» som det kalles.

Det er her den arbeidsledige IT-arbeideren kommer inn i bildet, melder IT-Avisen. På kreativ måte møter han finanskrisen og skriver i annonsen på Rubrikk.no at han tilbyr følgende tjeneste: «WoW (World of Warcraft) powerleveling utføres.»

Årsaken til annonsen kommer han selv med: «Jeg er for tiden arbeidsledig, så hvorfor ikke forsøke dette. Jeg har spilt WoW siden 2005 og levler kjapt.»

Prisen for arbeidet virker derimot å være gjenstand for diskusjon: «Er litt usikker på pris; alt ettersom om du har en char som er levlet litt fra før. Ta kontakt så finner vi ut av det».

Fabrikker i Kina

I verdenssammenheng er nordmannen langt fra første person med et slikt levebrød. Den virtuelle WoW-valutaen «gull» omsettes i ekte penger, og i lavkostland som Kina arbeides det på skift for å skaffe «gull» som deretter selges på markedet.

Transaksjonen etter en «Powerleveling» foregår slik at kjøperen overtar brukernavn og passord mot å gi arbeideren penger.

Og nå har altså arbeidsledige i IT-bransjen hengt seg på dette levebrødet. Vi har foreløpig ikke lyktes i å komme i kontakt med annonsøren for å få en kommentar.