KRISTIANSAND: — Jeg smilte skikkelig.

— Smilte du?

— Ja. Jeg unner ikke Kristiansand noe. Arendal har vært undertrykket i 250 år. Nå er det på tide å slå igjen. Dette er bare starten.

— Og det neste blir?

— Fotballen!

Thomas Thorkildsen sitter med kompiser og nyter kald øl i den hete varmen i Pollen i Arendal. Det er lørdag, skikkelig Quart-blålørdag. Men ikke i Arendal. Her er ikke alle like leie seg for Quartens død dagen før. Ikke denne gjengen i alle fall.

— Dette betyr mer folk til Hove, sier Kjetil Fredvik fornøyd.

— Jaja, ikke så mange da, Quarten hadde jo bare solgt 2000 billetter, hehe, flirer Christian Knarvik.

Quart=bytur. Alle de seks kompisene skal (selvfølgelig!!!) på Hove i sommer. Bare Magne Lund hadde tenkt å gå på Quarten. Men bare fordi han bor i Kristiansand.

— Jeg skulle egentlig kjøpe billett, nå er jeg jo glad for at jeg ikke gjorde det. Uansett var jo ikke Quarten en festival. Du bare hørte på musikk, så gikk du på byen igjen. Hove er skikkelig festival, mye bedre, mener han.

— Hva har dette å si for lillebror-statusen til Arendal?

— For 200-300 år siden var vi større enn Kristiansand. Nå tror jeg kanskje vi kan ta over som storebror igjen. I alle fall om sommeren. Arendal har alltid vært den beste sommerbyen, egentlig, sier arendalitten Magne, selvfølgelig helt objektiv.

— Toffen sier det er trist, men det er bare bullshit. Dette er jo kjempebra for Hove, roper Håvard Stiansen.

Tvillingby. Nå var det faktisk ikke sånn at alle i Pollen skålte like høyt for Quartens død. Brødrene Tschudi-Madsen, for eksempel, var faktisk ganske leie seg. Selv om de smilte hele tiden.

— Det er jo en katastrofe, vet du. Quarten er jo den mest kjente og respekterte festivalen i Norge. Vi har vært på Quarten i sju år, sier Henrik, men greier ikke la være å smile.

— Skulle dere i år?

— Nei, vi skulle på Hove isteden.

— Men altså, når en går ned, går en opp. Arendal vinner på dette. Det øker tilstrømningen av mennesker til Arendal, og setter byen på kartet. Vi kommer kanskje litt mer opp på Kristiansands nivå? Nå blir vi kanskje tvillinger, så kan Grimstad bli lillebror, sier boren Guy.

(- Kommer dere fra Fevennen? Det er en veldig bra avis, sier Guy, helt uoppfordret.

— Bedre enn Agderposten?

— Ja, hvisker Guy tilbake, redd for å få stygge blikk fra de andre arendalittene på restauranten.

Så har vi noe, i alle fall, tenker vi. )

Tar igjen. Innerst i Pollen går en ung gjeng med høyttaler på skuldrene og ser ut som de er midt i målgruppa for Quarten. Disse er sikkert leie seg, tenker vi.

— Vi tuller litt med Quarten. Kristiansand er alltid sånn ”Vi er best”, liksom. Det er gøy å ta litt igjen da, sier Lasse Bjørnsen.

Men han er en av de drøyt 2000 som faktisk har kjøpt billett til Quarten.

— Jeg pleier å dra på begge. Og det er jo litt trist, for jeg tror Hove trenger litt konkurranse. Så det kan nok slå litt feil ut, mener han.

Kompisen Petter Nystedt mener Quarten har vært dødsdømt lenge.

— Altså, når selveste Toffen kommer til Arendal, han tar jo alle. Stakkars Quart!