Festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund, utenfor Apotekergaarden torsdag kveld. Foto: Kristian Hole
Rundt 250 tilskuere tok turen til Grimstad Kulturhus torsdag kveld. Foto: Kristian Hole
Alf Van Der Hagen (t.v) intervjuet "Min Kamp"-regissør Ole Anders Tandberg. Foto: Kristian Hole

GRIMSTAD: Originalensemblet fra Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm framførte en «reading»-versjon av «Min Kamp» på Grimstad Kulturhus torsdag kveld. Arrangementet skulle egentlig finne sted i bakgården på Apotekergaarden, men intense regnbyger gjorde at programposten ble flyttet innendørs.

— Dette er første gangen at «Min Kamp» blir fremført i teaterversjon på norsk jord. Jeg så denne versjonen i Stockholm i fjor høst, og bestemte meg for å booke ensemblet hit til Grimstad i år, forteller festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund.

Festivalsjefen legger til at rundt 250 tilskuere møtte opp torsdag kveld. Karl Ove Knausgård selv var ikke til stede.

Norsk regissør

Alf Van Der Hagen (t.v) intervjuet "Min Kamp"-regissør Ole Anders Tandberg. Foto: Kristian Hole

Den norske regissøren bak teaterversjonen av «Min Kamp», Ole Anders Tandberg, møtte opp på Apotekergaarden før fremføringen. Sammen med Alf van der Hagen diskuterte han hvordan han lagde manuset.— Jeg satt alene i to måneder og jobbet med manuset, sier Tandberg, som er den første til å dramatisere Karl Ove Knausgårds populære bokserie på seks verk.

Og da Alf Van Der Hagen stilte det vanskelige spørsmålet «Hvordan gjør man 4000 sider om til et manus?» var svaret tydelig fra regissøren:

— Jeg har rett og slett lett etter smertepunkter og pinligheter i bokserien. Det jeg også finner meget interessant er ensomheten som han skildrer så bra, forteller Tandberg.

Tandbergs manus er også utgangspunktet for den norske versjonen, som har norgespremiere på Kilden med Riksteatret 2. september, hvor blant andre Agnes Kittelsen spiller.

Gode publikumstall

Rundt 250 tilskuere tok turen til Grimstad Kulturhus torsdag kveld. Foto: Kristian Hole

Men det var ikke kun under torsdagens tette program at tilskuerne strømmet på.— Det begynte veldig bra på onsdag, hvor over 300 tilskuere tok turen til Kulturhuset for å se «Haugtussa», med Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig. Og på torsdag kom det langt over 200 tilskuere på dagtid på Apotekergaarden, som fikk med seg flere programposter utover kvelden, forteller Kroglund.

Lørdagsprogrammet avsluttes på Kvaløya, med Terje Vigen-opplesning av Agnes Kittelsen. Thom Hell skal holde konsert før arrangementet starter.

Gave til Grimstad

Festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund, utenfor Apotekergaarden torsdag kveld. Foto: Kristian Hole

Og som alltid har festivalen en overraskelse på lur.— Kunstsamler Øyvind Johansen fra Oslo, har besluttet å la Ibsen- og Hamsun-dagene få låne 150 bilder, malt av Håkon Bleken, Knut Rose, Ørnulf Opdahl, Frans Widerberg og Jens Johannessen. De fem kunstnerne har alle malt store serier med utgangspunkt i hvert sitt av Ibsens verk. Dette er med andre ord en veldig stor gave, til en verdi av flere millioner, sier Kroglund.

Festivalen har bestemt seg for å «gi gaven videre» til UiA, avdeling Grimstad, og Grimstads nye bibliotek, som skal stå ferdig rundt høsttider neste år.

— Dette blir vår bursdagsgave til Grimstad i anledning byens 200-årsjubileum. Her skal verkene få henge i minst fem år, slik at flere får sett maleriene, avslutter Kroglund.