BERGEN : — Det er det som skal til for å gå i gang med et stille rom, sier han.

Det er fire år siden menigheten i Olsvik kirke rettet den første forespørselen om utsmykning til Kjell Nupen. Mandag kveld kunne de endelig skrive kontrakt med kunstneren. Går det som menighetsrådet håper, kan Nupen-kunsten være ferdig i mars 2013, første del av prosjektet allerede førte søndag i advent.

Delte sine tanker

Mandag delte kunstneren tankene sine om utsmykningsprosjektet med menigheten i Olsvik.

— Jeg må føle at jeg har noe å tilføre kirkerommet, ellers ville jeg ikke tatt på meg oppdraget, sier Nupen. Han står midt i det nøkterne kirkerommet, skapt av arkitekt Aksel Fronth og åpnet i 1990. Et bånd av vinduer går rundt hele rommet, en glasspalte fører opp til et pyramideformet tårn, også det i glass. Det er disse blanke glassflatene som skal få et anstrøk av "Nupen-blått" og himmelsk gull. Mellom 5000 og 10.000 glassbiter vil gå med før kunstneren har fått puslespillet på plass.

Omskiftelig lys

— Det er en spesiell utfordring å gå inn i et allerede eksisterende bygg og endre det. Rommet kommer til å bli svært annerledes, sier kunstneren.

Nupen er mest kjent som maler. Han beskriver glassarbeidene som å male med lys.

— Det er svært forskjellig å jobbe med glass og med oljemaling. Lyset endrer seg hele tiden, det er alltid i bevegelse. Hver gudstjeneste vil bli forskjellig lyssatt, sier han.

Akkurat denne kvelden har himmelens lysmester senket et tåkegrått teppe over kirken på Olsvikåsen. Dette er den fjerde kirken Kjell Nupen lager glassarbeider til. Den første var Søm kirke i Kristiansand i 2004. Nupens glassmalerier har gjort kirken til et utfartsmål. Også de andre to kirkene han har jobbet med, Ansgar kapell og Geilo Kulturkirke, er blitt attraksjoner.

Signalbygg

Leder i menighetsrådet i Olsvik, Lars Christian Stendahl Gjervik, håper Nupens kunst kan gjøre kirken til et signalbygg for hele Bergen, og et besøksmål i seg selv.

Det er en spesiell utfordring å gå inn i et allerede eksisterende bygg og endre det. Rommet kommer til å bli svært annerledes

— Vi har ambisjoner om at kirken skal bli en positiv identitetsbygger i Bergen vest og tror Nupens glasskunst kan åpne opp en ny dimensjon i bruken av kirken. Lyset og glasset kan åpne for en annen kommunikasjon enn det verbale. Kirken er allerede mye brukt også utenom gudstjenestene, men vi tror dette kan åpne opp for enda mer bruk av kirkerommet til konserter og annen kulturell aktivitet, sier Gjervik.

Samlende bygg

Kjell Nupen liker at menigheten har fokus på at kirken skal være et samlende bygg i bydelen. Det samsvarer med hans ideer om at kirken skal være et fyrtårn.

— På samme måte som du har fyrtårn som du navigerer etter på sjøen, har du kirken som du navigerer etter på land, sier han.

I Olsvik kirke blir fyrtårnet helt konkret. Nupen tenker å bytte ut det blanke glasset i glasspyramiden på toppen med glassmalerier. Opplyst innenfra vil tårnet på kirken bli synlig fra store deler av bydelen, og også fra luften. Nupen ser for seg en blå diamant.

Kan bli et smykke

Kirkevergen i Bergen, Kjell Bertil Nyland, tror Nupens glasskunst kan gjøre Olsvik kirke til et smykke i bydelen.

— Vi trenger et signalbygg her ute, sier han. Kirkevergen i Bergen har gitt tilsagn om lån, selv om det er menigheten selv som finansierer utsmykningen.

På samme måte som du har fyrtårn som du navigerer etter på sjøen, har du kirken som du navigerer etter på land

Også biskopen i Bjørgvin støtter prosjektet.

— Det er et privilegium at en kunstner av Nupens format vil jobbe med en kirke i Bergen. Vi vet hva han står for. Dette kan bli veldig bra, sier biskop Halvor Nordhaug.

— Det som kjennetegner Nupens glasskunst er bruken av fargen og lyset. Han bruker få symboler, kanskje et kors, en due eller et hjerte, men det er ytterst sjelden, sier Danbolt.

Han mener Nupen har tatt på seg en stor utfordring i Olsvik kirke, men har stor tro på at kunstneren vil klare oppgaven.