MANDAL: — Dette er gode innspill vi har god bruk for enten vi sitter i posisjon eller opposisjon. Men selvsagt har jeg tenkt at vi skal fortsette å sitte i posisjon, sier kulturminister Hadia Tajik.

Tirsdag var hun i Buen i Mandal for å samle innspill fra kulturlivet i Vest-Agder foran kulturløftet 3. I løpet av en to timer lang seanse kom noen titalls kulturmennesker til orde med sine ønsker, behov og forslag til kulturløftet. Dette var det niende innspillsseminaret i en landsomfattende turne for kulturministeren og hennes stab.

— Vi føler ofte at vi ligger i blindsonen her på Agder i forhold til hvordan landet ser ut fra hovedstaden, sa fylkesvaraordfører Tore Westermoen (KrF) da han holdt sin innledning.

ALMEDAL: Artisten Anne Marie Almedal ønsket at nasjonale støtteordninger blir lettere tilgjengelige fra regionene. Foto: Torstein Øen

Han fikk prompte svar fra Tajik da hun overtok mikrofonen.— Dette måtte jeg undersøke da du sa det. Tallene viser at økningen i statlige kulturbevilgninger til Vest-Agder har vært på 153 prosent, mot drøyt 100 prosent for resten av landet, repliserte hun. Salen humret da hun overleverte lappen med tallene til Westermoen.

Det var i 2005 daværende kulturminister Trond Giske lanserte kulturløftet, og målsetningen var at kulturbevilgninger på sikt skal utgjøre en prosent av statsbudsjettet. Siden ble "kulturløftet 2" overtatt av Anniken Huitfeldt, og nå er Hadia Tajik den tredje Ap-kulturministeren som forvalter satsningen.

"Museskritt"

— Siden 2005 har kulturbevilgningene fra staten økt med fem milliarder kroner, og det innebærer en dobling. På 2013-budsjettet utgjør kulturbevilgninger 0,96 prosent av statsbudsjettet, og det høres ut som det bare er et lite museskritt igjen. Men i virkeligheten gjenstår hele 600 millioner kroner, og det sier litt om de økonomiske musklene bak dette, sa Tajik til de frammøtte.Mange mer og mindre profilerte kulturaktører ville benytte sjansen til å snakke direkte til kulturministeren. Sammen med tre medhjelpere noterte hun så blekket skvatt etter hvert som folk reiste seg i tur og orden og lekset opp.

Innvandrerkvinner

FORBILDE: Spogmy Jabarkhil fra Kristiansand roste kulturministeren for å være et godt forbilde for innvandrerkvinner. Foto: Torstein Øen

Spogmy Jabarkhil fra Kristiansand var en av dem som stakk seg ut da hun etterlyste bevilgninger for å bedre integreringen av innvandrerkvinner.— Du ser ikke mange andre med innvandrerbakgrunn her i lokalet, og det har en årsak. Mange innvandrerkvinner føler seg i skyggen når det gjelder kultur, og vi trenger litt støtte for å komme i gang. Vi føler at vi ikke når fram, og det er veldig viktig at vi blir sett dersom vi skal kunne integreres. Vår kultur er mye mer enn mat. Det er dans, drama og musikk også, sa Jabarkhil som er tilknyttet Norske Kvinners Sanitetsforening i Kristiansand.

E-bøker

Bedre kår for kulturskole og biblioteker var to ting som gikk igjen. Nestsjef Roger Dyrøy fra Kristiansand Bibliotek var tydeligst:

— Jeg har sjelden lest litteratur jeg har kjent meg mer igjen i enn da jeg leste Kulturutredningen 2014. Her står det at bibliotekene er utsatt for en systematisk nedbygging og nedprioritering. Det snakkes om digital satsning, men når det for eksempel kommer til e-bøker får vi hele tiden høre fra nasjonalbiblioteket at de ikke har mandat fra staten til å gjøre noe med det. Da må dere gi dem det mandatet, oppfordret Dyrøy.

Kulturskole

TREKKSPILLKLUBB: Atti Eikås har nettopp gitt kulturministeren filmen om Lindesnes Trekkspillklubb. Foto: Torstein Øen

Kinodirektør Petter Benestad ba på sin side om at Barnefilmfestivalen blir en knutepunktfestival på linje med Kortfilmfestivalen.— Bevilgningene til festivalen fra Film og Kino blir nå halvert, og samtidig står Kristiansand Kino i fare for å bli privatisert. Da kan festivalen fort bli lagt ned, sa Benestad.

Rektor ved Kristiansand Kulturskole, Vidar Hartveit ønsket at staten formulerte mye tydeligere retningslinjer for omfang og innhold i kulturskolene.

— Det vil forplikte stat og kommune i langt større grad enn nå. Det er ennå flere titalls tusen som ikke får plass i norske kulturskoler, sa Hartveit. Makspris og talentutvikling var to andre områder han ønsket seg satsning på.

Ikke fem øre

Atti Eikås, leder i Lindesnes Trekkspillklubb slo fast at klubben aldeles ikke trenger penger fra staten.

— Vi selger som hakka møkk, og har ikke fem øre i støtte fra staten, sa Eikås. I stedet for penger til klubben, antydet han behov for satsing på at ungdom lærer seg trekkspillingens edle kunst, før han overrakte kulturministeren et eksemplar av filmen om Lindesnes Trekkspillklubb.

Dette var bare noen få av mange som ytret seg. Da seansen var slutt oppsummerte kulturministeren den slik:

428 kulturløft

— Det går igjen både her og andre steder vi har vært at Anne Enger gjorde en god jobb med Kulturutredningen 2014. Og selv om vi har gitt 60 milliarder kroner mer til kommunene ser det ikke ut til at disse pengene når bibliotekene. Mange kommuner har en vanskelig jobb med å prioritere midlene riktig, og samtidig er jeg skeptisk til å øremerke penger. Vi må finne ut hvordan vi kan få til ikke bare ett kulturløft, men 428 små kulturløft rundt i alle kommunene. Vi trenger også å finne ut hvordan de nasjonale støtteordningene kan få bedre effekt lokalt, sa Tajik.

— Hvilken betydning har en turne som dette dersom det skulle bli regjeringsskifte til høsten?

— Det har jeg ikke tenkt at det skal bli, sier Tajik.

Etter innspillsseminaret i Mandal dro hun videre på besøk til Aladdin i Kristiansand, Oddernes skolekorps og frivillige til Plussbankcup i Vennesla