KRISTIANSAND: — Vi måtte jo selvsagt gjøre alvor av det vi lovte, sier leder for Ibsen-Hamsun-dagene Torolf Kroglund.

Oppunder jul i fjor sto han fram i Fædrelandsvennen sammen med Cornelius Jakhelln og Terje Dragseth og lovte å lage en egen litteraturfestival for Kristiansand. Det skjedde etter at Protestfestivalen fikk Norsk Forfatterforening på nakken for å ikke ville honorere forfatterne som opptrer.

I irritasjon over dette fant trioen ut at de skulle lage en egen litteraturfestival i Kristiansand hvor alle også får betalt for å opptre. Resultatet er at dette blir den første dagen av Ibsen-Hamsun-dagene 6. — 11. august. Kroglund har i flere år vært leder for sistnevnte festival, og nå presenterer han programmet for Kristiansands-delen.

Camilla vs. Ibsen

— I Kilden gjør vi noe som aldri har vært gjort før. Vi trekker parallellene mellom Camilla Collett og Henrik Ibsen ved å vise live-utdrag fra stykker av begge. Det var regissør Tyra Tønnessen som hadde ideen. Henrik Ibsen gjorde mye for likestilling og kvinnesak, og dette er jo Camilla Collett også kjent for. Men i forskermiljøene har det av en eller annen grunn vært motvilje mot å gjøre denne typen sammenligninger, sier Kroglund. Det er kjent at Ibsen og Collett har møttes ved noen få anledninger, men at de i tillegg brevvekslet og korresponderte. At de har inspirert hverandre er altså ikke utenkelig.

— Vi har fått en av våre fremste Ibsen-eksperter, nemlig litteraturforsker Eivind Tjønneland til å komme og sitte i panelet. Her sitter også forfatteren Line Baugstø som blant annet har skrevet en biografi om Camilla Collett, sier Kroglund. Det er skuespillerne Kamilla Grønli Hartvig og Nils Johnson som sørger for de ulike scenene som diskusjonen tar utgangspunkt i.

Anti-sørlandsk litteratur

Men når dette skjer har publikum allerede hatt anledning til å se dialogen "Anti-sørlandsk litteratur?" mellom forfatteren Cornelius Jakhelln og professor og litteraturkritiker Tore Rem.

— Litteratur trenger ikke bare være medstrøms. Den kan være forstyrrende også. Vi er vant til å tenke på sørlandsk litteratur som Scott og Krag og det vi liker å flotte oss med. Men andre sørlandsforfattere har et langt vanskeligere forhold til landsdelen enn det disse hadde. Ta bare Bjørneboe i Kristiansand og Knut Hamsun i Grimstad. Og Karl Ove Knausgård beskriver jo ikke Kristiansand på en bare hyggelig måte, sier Kroglund.

Musikk og lyrikk

Det mest spektakulære blir likevel kanskje avslutningen med showet "Fra Krag til idag".

— Vilhelm Krags gjennombruddsdikt "Fandango" er jo musikk. Og hva er typisk for Kristiansands og Sørlandets kunstliv i dag? Jo, det er lyrikk og musikk, to områder hvor det skjer mye spennende. Vi har fått tre lyrikere hit, nemlig Nils Christian Moe Repstad, Terje Dragseth og Cornelius Jakhelln, sier Kroglund. Alle de tre skal gjøre musikalske opptredener med lyrikken. Popartisten Hanne Kolstø representerer poesi i musikken, mens kunstneren Erik Pirolt lager bok- og plateomslag til både henne og en rekke andre musikere. Det starter med en prat mellom Pirolt, Kolstø og Jakhelln.

— Og etterpå får vi det som nesten blir en konsert med mye ord, sier Kroglund.

"En folkefiende"

Ibsen-Hamsun-dagene har ikke bare utvidet virksomheten til Kristiansand, festivalen har også antatt navnet "Sørlandets litteraturfestival" som "undertittel".

— Forbindelser er temaet for årets festival. Vi samarbeider med andre festivaler som Kortfilmfestivalen og Arendalsuka. Sammen med sistnevnte setter vi opp Ibsen-stykket "En folkefiende" i Grimstad 7. august og i Arendal 8. august. På rollelista har vi navn som Anneke von der Lippe, Nils Ole Oftebro, Henrik Mestad og Linn Skåber, forteller festivalsjefen.

Mot slutten av uka offentliggjør han resten av festivalprogrammet.