KRISTIANSAND : — Jeg vil rette en takk til Erling for en veldig godt utført jobb, sa styremedlem Øystein Lønn da Cultivas styre mandag formiddag avrundet diskusjonen om ny kapitalforvaltningsstrategi. Administrerende direktør Erling Valvik høstet kun godord og klapp på skulderen for sin plan for å få Cultiva ut av møllposen igjen fortest mulig.

13. desember stanset Cultiva-styret alle prosjektbevilgninger i påvente av bedre tider, etter at bufferkapitalen på fondets 1,4 milliarder kroner krympet til det uforsvarlige. Nå seiler Cultiva-skuta videre for lavest mulig turtall: driftsbudsjettet er krympet til 2,5 millioner kroner, med den konsekvensen at hele staben på Valvik nær er oppsagt.

Jeg synes forslaget slik det her foreligger fra Erling er klokt

Men samtidig vil styret endre kursen slik at avkastningen på fondets 1,4 milliarder kroner i grunnkapital vokser fortere enn den gjør i dag.

— Det er forskjell på å sitte stille og være livredd og å ta akkurat passe risiko. Og vi kan i alle fall ikke legge pengene i en stor kiste, sa styreleder Ansgar Gabrielsen da møtet startet.

Men selv om kursen ennå ikke er lagt om, har Cultivas bufferkapital økt fra 23 millioner kroner til 39 millioner kroner bare fra nyttår og til nå. Det betyr en økning på 16 millioner kroner på tre måneder.

Styret har ikke vedtatt nøyaktig hvor stor buffer man trenger for å gjenoppta prosjektbevilgningene, ble i går ble tallet 200 millioner kroner nevnt ved styrebordet. Det betyr at Cultiva vil måtte tilbringe mellom tre og fire år til "i møllposen" dersom bufferkapitalen fortsetter å vokse med dagens takt.

Pedagogiske evner

Cultivas investeringsråd mener det er stort forbedringspotensiale i avkastningshastigheten. Rådet består av tre personer, nemlig Vigdis Almestad fra Orkla Financial Investments, professor Thore Johnsen fra Norges Handelshøgskole og professor Steen Koekebakker fra UiA. Investeringsrådet uttalte 10. februar i år at de "beklaget at ikke den store kapitalbasen får arbeide på en slik måte at avkastningen blir større".

Denne vinteren har Cultivas administrasjon arbeidet med forslag til ny kapitalforvaltningsstrategi, og det var denne Valvik i går måtte bruke en del pedagogiske evner for å gjøre forståelig for styret.

Hovedtrekket i planen er (veldig) kort sagt en trinnvis økning av andelen aksjeplasseringer, etter hvert som bufferkapitalen vokser. Aksjer er den mest risikable pengeplasseringen, men samtidig den som har størst avkastningspotensiale. I dag har Cultiva 6 prosent av kapitalen i norske aksjer, og 4 prosent i utenlandske, eller altså ti prosent til sammen.

Valvik anbefaler en første økning på totalt fem prosent i første omgang, til åtte prosent i norske aksjer og syv prosent i utenlandske.

Stresstest

Det er forskjell på å sitte stille og være livredd og å ta akkurat passe risiko. Og vi kan i alle fall ikke legge pengene i en stor kiste

For hver gang andelen penger investert i aksjer økes med fem prosent, skal bufferkapitalen "stresstestes". Det skjer ved at man sjekker hvordan bufferkapitalen vil tåle et "worst case scenario" i penge- og finansmarkedet. Når bufferkapitalen har blitt stor nok til å tåle et "stresstest-tap" på 154 millioner kroner kan andelen investert i aksjer være oppe i totalt femti prosent, ifølge Valviks modell.

— Jeg ber styret om et styringssignal her. Ingen vet hva utfallet vil bli. Vi kan få en stigende spiral, eller vi kan få en ny brottsjø. Styret har en plikt til å ta risiko for å øke avkastningen, men samtidig er det altså dere som blir grillet hvis det går galt, sa Valvik.

— Jeg synes forslaget slik det her foreligger fra Erling er klokt, sa styreleder Ansgar Gabrielsen.

— Strategien virker gjennomtenkt og god. Her kan vi følge markedet skritt for skritt, sa styremedlem Terje Næss. Det mente også Øystein Lønn og Randi Haukom, og dermed blir det slik.

Men selv om ny kurs er stukket ut, vet altså ikke styret i Cultiva noe om når de igjen kan begynne å investere i landsdelens kulturbaserte næring.