KRISTIANSAND: — Jeg tror jeg startet 27. mai 1980, så det er nesten på dato 33 år siden, sier Holt, etter å ha sett sin siste pressevisning onsdag formiddag.

Nå tar han seg noen måneders sommerferie, før den offisielle pensjonisttilværelsen starter i august, når Holt passerer 65 år. Som ni-åring, så han Disney-filmen "Vogntoget mot vest" på bygdekinoen på Torheim på Mosby. Da var han solgt.

— Fra jeg var ni år har jeg hatt en lidenskap for film, og jeg føler jeg har den lidenskapen i meg enda, om enn i litt mildere form, sier den kommende pensjonisten.

Les Holts siste anmeldelser nederst i saken!

Få seksere og enere

Da Holt fylte 60 år, regnet daværende kulturjournalist Svein Harald Moe ut at Holt hadde sett nærmere 5000 filmer. Nå, fem år senere, er tallet trolig omtrent 6000. Likevel er det ytterst få som har fått terningkast seks fra filmanmelderen.

— Jeg har ikke gitt mange seksere, kanskje bare fem stykker. "Danser med ulver" er vel en av dem, den hadde alt innen sin sjanger, mener Holt, som heller ikke har totalslaktet mange filmer.

— Jeg har gitt terningkast én til ytterst få, men blant annet til en film av Jahn Teigen, Herodes Falsk og Tom Mathisen. Jeg tror det er den dårligste filmen jeg har sett i hele mitt liv, sier Holt.

Har møtt to James Bond

GIR SEG: Fædrelandsvennens filmanmelder Knut Holt ser fram til å bli pensjonist. - Jeg skal reise litt. Allerede søndag reiser jeg til Gotland, sier Holt. Foto: Kjetil Samuelsen

Holt har tidligere også fungert som filmjournalist for Fædrelandsvennen. Han har vært på flere filmfestivaler, både innenlands og utenlands, og møtt flere store stjerner.— Jeg har møtt to James Bond-skuespillere under filmfestivalen i Haugesund. Roger Moore møtte jeg på en stor felles pressekonferanse, og han var en underholdningsmaskin. Noen år senere møtte jeg Pierce Brosnan. Jeg fikk en halvtime med han på tomannshånd, og han var en helt annen type. Han var rolig, fattet og beskjeden, men også veldig hyggelig, forteller Holt.

Hva synes du om Holts anmeldelser? Si din mening i debatten!

Positive tilbakemeldinger

Petter Benestad har vært kinodirektør på Kristiansand kino omtrent like lenge som Holt har vært filmanmelder. Han tror Holt har betydd mye for de filminteressert på Sørlandet.

— Han skriver gode og spennende filmanmeldelser, og det har nok vært positivt for kinoen også. Han har selvfølgelig ikke alltid levert gode anmeldelser, men han har vært med på å sette film på kartet på Sørlandet, sier Benestad.

— Tilbakemeldinger fra publikum har kommet litt i rykk og napp. Det kan gå måneder uten at jeg hører noe, men så kan jeg plutselig bli stoppet på gata. Men jeg føler at 99 prosent av tilbakemeldingene har vært positive, sier Holt.

Før han forlot Fønix onsdag, overrrakte kinomaskinist Rolf Lochner en plakat fra Werner Herzogs film "Fitzcarraldo" til Holt.

— Jeg har mast på han om å få den plakaten i mer enn 15 år, sier Holt og smiler. Og forlater Fønix for siste gang som filmanmelder.