KRISTIANSAND: — Fra nasjonalt hold er det sagt at 1814-jubileet ønsker fokus på kapertiden i Kristiansand. Vi ønsker derfor et samarbeid med fylkeskommunen og Kristiansand kommune om en 1814-pakke, sier Ole Tellefsen, en av de tre filmskaperne, og tenker på en pakke bestående av film, bok og cd, samt masse råstoff som ikke ble brukt i filmen

Kaperfilmen ble sendt på NRK1 1. mai, og fikk 505.000 seere. I tillegg har filmen over 34.000 visninger på NRKs nettsider. Tallene fra de fire sørlandskinoene er ikke like overbevisende. Omtrent 600 billetter er solgt, mesteparten i Kristiansand. Men filmskaperne ønsker at flere skal bli kjent med den mer ukjente delen av historien vår.

HISTORISK INTERESSERT: - En av mine forfedre var ombord i linjeskipet "Prinds Christian Fredrik", sier Jørgen Kristiansen. Christiansholm festning beskyttet skipet mot engelske angrep i 1807, i det som ble opptakten til kapertiden. Foto: Reidar Kollstad

— Vi skal ikke utfordre politikerne og byråkratene, men vi ønsker å lufte et tilbud til dem. Fylkesordfører Terje Damman (H), så filmen i Farsund, og var veldig positiv, sier Tellefsen.Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), har også sett filmen. Historisk interessert som han er, hadde han stor glede av å se filmen, og han nevnte den også i 17. mai-talen han holdt i Tresse før borgertoget.

— Kapertiden står sentralt i norgeshistorien, men også i Kristiansands historie. Dessuten hadde jeg lyst til å fremheve de som har brukt flere år på dette, og gi dem kredit fra politisk hold, sier Kristiansen.

— Hva tenker du om deres ønske om samarbeid ved neste års jubileum?

— Jeg har ikke lyst til å love for mye, men det vil glede meg stort om kapertiden ble sentral i forhold til 1814-jubileet neste år, sier varaordføreren.