KRISTIANSAND: — Vi har bedt fakultetet om å komme tilbake med ny søknad etter at vi har hatt en fullstendig gjennomgang av porteføljen ved UiA, sier rektor Torunn Lauvdal.

Fakultet for kunstfag ved UiA vil starte årsstudium i skuespillerkunst allerede fra høsten, men må nå utsette denne ambisjonen til tidligst høsten 2015. I sin søknad til universitetsstyret skriver fakultetet at både Kilden, Opera Sør, Agder Teater, filmmiljøet og potensielle studenter etterspør et årsstudium i skuespillerkunst.

"Presset fra bl.a. Kilden om å opprette et studium hvor man kan få til et fruktbart samarbeid har vært stort", heter det i fakultetets søknad.

Oppstartskostnaden er anslått til 750.000 kroner, og man uttrykker sikkerhet for at interessen er stor nok til at en minstekvote på 20 studenter vil bli fylt opp.

- Befrukte med spisskompetanse

Muligheten for studenter til å få hospitere og skaffe seg praksis på Kilden er fremhevet i søknaden. Kilden og UiA inngikk i fjor et formelt samarbeid om å trekke veksler på hverandres ressurser, noe som allerede har ført til at studenter fra flere fagkretser har deltatt i Kilden-oppsetninger.

— Under oppsetningen av "Tryllefløyten" hadde vi sju sangstudenter på scenen som hadde kvalifisert seg gjennom audition. Gjennom dette samarbeidet skal vi befrukte hverandre med spisskompetanse, og et slikt studium vil utvide muligheten for dette. Det vil gi studenter som ønsker å bli skuespillere et mulig springbrett til yrket, sier teatersjef Ingrid Forthun ved Agder Teater på Kilden.

Hun ser ikke noe problem i at opprettelsen av studiet ikke skjedde til høsten, slik fakultet for kunstfag hadde håpet.

— Dette er en organisk prosess. Hvis dette tar tid er det fordi det trenger å kvalitetssikres før det kan vedtas, sier Forthun.

Porteføljegjennomgang først

— Vi ønsker å styrke den utøvende delen av scenekunst-tilbudet vårt, og et slikt studium vil gi en betydelig regional mulighet for samarbeid. Nærheten til kunstfaglig praksis vil være et viktig ledd i dette studiet, sier dekan Per Kvist ved fakultet for kunstfag på UiA. Fakultetet tilbyr allerede en faglærerutdanning i drama.

Men universitetsstyret har altså tenkt å ta den tiden det trenger for å sikre seg at studiet passer inn i totalbildet av universitetets portefølje.

— Vi skal gjennomføre en porteføljegjennomgang ved alle fakulteter, og i januar skal styret ha en gjennomgang med hvert fakultet hvor de går gjennom hvordan de skal bygge opp sin portefølje. Det betyr i praksis at studiet kan komme i gang tidligst fra høsten 2015, sier universitetsdirektør Tor Aagedal ved UiA.

Det samme vedtaket om å vente på porteføljegjennomgangen fikk også fakultetets søknad om bachelorprogram i World Music i samarbeid med Høgskolen i Telemark.

- Må ikke gå på bekostning av profesjonelle

Norsk Skuespillerforbund frykter at studenters praksis i Kilden kan gå ut over profesjonelle skuespilleres interesser.

SKEPTISK: Tillitsvalgt Jørn-Bjørn Fuller-Gee på Kilden mener det krever tyngre utdannelse enn et år for å få slippe til på en profesjonell scene. Her er han i rollen som Gabriel Scott. Foto: Kjartan Bjelland

— I prinsippet er tanken om praksisplasser god. Men vi håper dette ikke går på bekostning av profesjonelle utøvere i et marked som er hardt presset fra før, sier skuespiller Jørn-Bjørn Fuller-Gee. Han er tillitsvalgt for Norsk Skuespillerforbunds medlemmer ved Agder Teater og er litt forbeholden til at studenter fra en ettårig skuespillerutdanning slipper til på Kildens scener.

— En ettårig utdanning høres i utgangspunktet ut som en forskole. Slik markedet er i Norge i dag, er nivået så høyt at man i de fleste tilfeller trenger en tyngre utdannelse for å spille på en profesjonell scene, sier Fuller-Gee.

Laura Christina Brøvig Vallenes er leder av NSF krets Sør, og ønsker i utgangspunktet utdanningen velkommen.

— Dette er veldig bra når det gjelder å skape et fagmiljø for scenekunst på Agder, og vil være en fantastisk erfaring for studentene å få prøve seg på et sted som Kilden, sier Vallenes

Hun arbeider med å etablere et regionalt kompetansesenter for scenekunst, og også i en slik sammenheng passer etableringen av et årsstudium i skuespillerkunst godt.

— Men vi må ivareta interessene til de fast ansatte skuespillerne ved Kilden. Studenters praksis kan for eksempel føre til at de fast ansatte må jobbe dobbelt i de tilfellene man må ha prøver både på dagtid og kveldstid, sier Vallenes.

Teater- og filmregissør Kristian Landmark ønsker et eventuelt årsstudium velkomment.

— Vi har stadig flere skuespillerutdanninger i Norge nå, noen gode og noen dårlige. Jeg mener det ligger en kvalitetssikring i at en offentlig institusjon tar på seg denne oppgaven. Ikke bare potensielle skuespillere, men også yrkesgrupper som regissører og produsenter vil ha nytte av å ta en slik utdanning. Det ville være fantastisk for filmmiljøet på Sørlandet, og det bør også ta hensyn til at det er stor forskjell på å være filmskuespiller og teaterskuespiller. Jeg synes de bør kjøre i gang med dette så fort som mulig, sier Landmark.