KRISTIANSAND: — Dette vil gi mer spennende undervisning og god opplæring i å reise kollektivt, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, leder av Naturvernforbundet i Kristiansand.

Sammen med sju av byens kulturinstitusjoner har hun sendt forslaget til Agder Kollektivtrafikk (AKT), der de ber dem om å innføre gratis buss i Kristiansand for grunnskoleklasser og sfo mellom kl 09 og 14 på hverdager.

— Det er problematisk at vi har kulturinstitusjoner som skoler ikke kan bruke fullt ut, fordi det innebærer at de selv må finansiere busstransport. Vi opplever at det ordinære skolekinobesøket går ned, og en av årsakene er at busstransport er kostbart, sier barnekinokonsulent Danckert Monrad-Krohn ved Kristiansand Kino.

— Det er et bra tilbud. Vi opplever at skoler sier nei, fordi det blir for dyrt med transport, sier Mari Olafson Lundemo, konservator ved Kristiansand museum.

— Dette passer i alle fag. Det blir opplevelsesorientert undervisning. Man kan være der, ikke bare lese eller snakke om det. Og man kan få tatt i bruk mange spennende friluftsområder, sier Erlend Falkgjerdet ved Midt-Agder Friluftsråd.

I Trondheim, en by med omtrent dobbelt så mange skoleelever som Kristiansand, har de et slikt opplegg, kalt "9t2". I fjor var antallet reiser der over 250.000, og i september i år ble det satt ny månedsrekord med over 38.000 reiser.

— Det er aldri fullt på bussen mellom 09-14, og det er derfor Trondheim har fått til dette. Jeg tror det kan være mulig å få til dette i Kristiansand før skolestart i august neste år, sier Ulltveit-Moe.

Hvem skal betale dette?

— I Trondheim dekkes det av bypakkemidler. I Kristiansand vet vi ikke helt ennå. I førsteomgang har vi sendt forslaget til AKT. Men det må koste mindre enn i Trondheim. Vi får ta en runde med politikerne, sier Ulltveit-Moe.