BORTGJEMT: Skulpturen står nå innpakket på Lund, gjemt sammen med diverse skrot ved kommunens gartneri. Foto: Tore-André Baardsen

KRISTIANSAND: — Jeg har skrevet mail til leder av byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara, og sagt at jeg vil ha en avklaring rundt vedtaket på møtet førstkommende torsdag, sier Nissen til Fædrelandsvennen.

— I tillegg mener jeg plasseringen av skulpturen må behandles på nytt som egen sak både i kulturstyret og byutviklingsstyret, sier hun.

I tillegg til å være Venstre-politiker, er Nissen selv både billedkunstner og leder av Christianssands Kunstforening. Den 26. april var hun med å fatte et enstemmig vedtak i byutviklingsstyret som medførte at Kjell Mardon Gunvaldsens stålfontene i forrige uke ble røsket opp med roten og plassert på en lagringsplass på Lund. Skulpturen har stått der siden 1994, og var et stedspesifikt kunstverk laget spesielt for området utenfor Slottet og det den gang nye parkeringshuset.

Lekeskulpturer

Nissen sier hun ikke oppfattet at det var snakk om en permanent flytting da byutviklingstyret gjorde sitt vedtak. Hun trodde det dreide seg om et midlertidig tiltak mens gateområdet ble opprustet.— Men det står i sakspapirene at gårdeierne ønsker den fjernet og erstattet med en liten fontene. Og i vedtaket som dere fattet enstemmig heter det: "Valg av benker, lekeskulpturer, og vannfontene foretas av prosjektgruppa"?

— Det er ikke gårdeierne som bestemmer hvor skulpturer skal stå, og jeg tolket ikke vedtaket så dramatisk. Å bare flytte den uten videre er dessuten i strid med åndsverksloven.

— Men om skulpturen står det eksplisitt i sakspapirene at "Parkvesenet vurderer alternativ plassering?"

— Ja, men det står også at kulturetaten vurderer saken, sier Nissen.

Kunstfaglig vurdering

At kulturetaten vurderer saken, avkreftet imidlertid kulturdirektør Stein Tore Sorthe overfor Fædrelandsvennen.— Saksframstillingen som fulgte forslag til vedtak i byutviklingsstyret er i det hele tatt veldig uklar, sier Nissen.

— Ble dere tatt litt på sengen?

— Nei, egentlig ikke, men jeg så ikke at det lå en permanent flytting i vedtaket. Det er jo slik at vi leser tusenvis av papirer, og når saker er så uklart framstilt, kan det gjøres feil. Det er utrolig viktig at en slik sak vurderes av faglige instanser. Hvis kommunen ønsker å flytte skulpturen, skal det først skje etter en kunstfaglig vurdering. Deretter må saken behandles både i kulturstyret og byutviklingsstyret, sier Cecilie Nissen.

Hun understreker at saken også må avklares med Gustav Gunvaldsen (23) som forvalter opphavrettighetene etter sin far, Kjell Mardon Gunvaldsen som døde i 2003.