KRISTIANSAND: — Problemet var at alle ville ha øl samtidig. De unge var veldig utålmodige og kjempeaggressive mot både betjeningen og vaktene i ølutsalget, sier Kim Henrik Gronert, avdelingsleder ved Kontor for skjenkesaker i Kristiansand kommune.

Mandag møttes festivalledelsen, politiet og skjenkekontrollen i Kristiansand for å drøfte kaoset som oppstod under lørdagens konsert med blant andre David Guetta og Steve Angello på Odderøya. Sammen ble de enige om fire tiltak som skal hindre liknende opplevelser under Odderøya Live Festival torsdag og fredag.

— På lørdag var det svært mange aggressive, berusede personer i ølhallen samtidig. Innleid politi måtte stenge ølsalget, tømme hallen, for så å slippe inn folk på nytt. Det var eneste måte å roe ned det hele, forteller Gronert.

Vakter ved inngangen

Skjenkekontoret hadde kontrollører til stede på Odderøya hele kvelden.

TILTAK: Kim Henrik Gronert, avdelingsleder ved Kontor for skjenkesaker i Kristiansand kommune, har sammen med politiet og festivalledelsen utarbeidet fire tiltak som iverksettes foran helgens Odderøya Live Festival. Foto: Lars Hoen

— De observerte tidlig åpenbart berusede personer inne på konsertområdet, men det ble bedre utover kvelden. Vi vil naturligvis være til stede når festivalen i slutten av uka går av stabelen, bekrefter avdelingslederen.Et av tiltakene er at inngangene til Odderøyhallen blir besatt med vakter.

— Disse vaktene vil foreta ID-sjekk og se etter at ikke for mange personer kommer inn i hallen samtidig. De kontrollerer også at folk som er åpenbart beruset ikke får kjøpt alkohol, sier Gronert, som har fått mange tilbakemeldinger etter kaoset lørdag.

Fjerner ølbrettene

Fokuset vil også rettes mot vannstasjonen, og det vurderes å sette ut flere av disse. Vaktene på stedet vil i enda større grad bevege seg og foreta vurdering av beruselsesnivå og hvorvidt mindreårige nyter alkohol.

GJØR GREP: Festivalsjef Trond Åge Nyhus. Foto: Kristin Ellefsen

— Ølbrettene er vi veldig skeptiske til. Disse har arrangøren på eget initiativ fjernet. Til helga får man ikke kjøpt med seg mer enn to øl, i stedet for et brett med fem-seks, sier avdelingslederen.Ved å fjerne ølbrettene mener festivalsjef Trond Åge Nyhus at de får bedre kontroll på hvem som faktisk nyter alkoholen som selges.

— Hvis en person kjøper to brett med til sammen ti øl kan han enkelt servere dem til berusede personer nede i bukta. Nå får de kun med seg to øl, ei i hver hånd, påpeker han.

- Håndterte situasjonen bra

Festivalsjefen garanterer at tiltakene vil gjøre at ølsalget ikke blir stengt til torsdag og fredag.

— Disse tiltakene er vi enige med politiet og skjenkekontoret om. Jeg tror det vil fungere bra. Vi kjenner årsaken til det som skjedde i hallen, og vi vet også hvordan det skal unngås, sier han.

Gronert ved Skjenkekontoret mener ledelsen i Odderøya Live har håndtert situasjonen bra.

— De har lagt seg flate og innrømmet at ølsalget må håndteres på en annen måte. Disse tiltakene vil fungere fint, sier han.